Aby móc popisać się kulinarnym kunsztem przed przyjaciółmi lub zachwycić maluchy nowym przysmakiem możemy przyrządzić delikatny i lekki piankowy deser. Jak go przegotować? To proste: wystarczy sięgnąć po pianki Haribo i przepis na wyśmienitą ucztę jest gotowy!
Słysząc słowo „pianki” wyobrażamy sobie tradycyjne różowo – białe, puszyste kostki lub kwiatuszki, które można kupić w pobliskim markecie. Pianki Haribo są powszechnie znane jako słodkie przekąski, ale ich zastosowanie może być dużo większe, zwłaszcza w przyrządzeniu deserów. Fantazyjnie użyte urozmaicą spotkanie z przyjaciółmi lub party dla dzieci i zaskoczą ich lekkością oraz efektownym wyglądem.
Naleśniki z kwiatuszkami „Flowers”
- 2 filiżanki mąki
- ½ litra mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- opakowanie pianek Flowers
|
Przesiać mąkę do naczynia a następnie powoli wlewać mleko cały czas delikatnie mieszając. Następnie dodać jajka, olej lub masło, sól, cukier i wymieszać aż powstanie gładkie ciasto. Smażyć cienki naleśniki aż do mementu gdy będą złociście brązowe. Rozrzucić kilka pianek na świeżo usmażonym naleśniku i zawinąć go w rulon. Gorący naleśnik spowoduje, ze pianki zaczną się delikatnie topić tworząc pyszny krem.
Pianki koktajlowe
- 12 czekoladowych patyczków
- sos czekoladowy
- paczka pianek Mallow Mania
- wiórki kokosowe
- płatki migdałowe
|
Piankę Haribo umieścić na patyczku, a następnie zanurzyć w sosie czekoladowym. Dla smaku i dekoracji można obtoczyć ją w wiórkach kokosowych lub płatkach migdałowych. Smacznego!
Mus kawowy
- opakowanie pianek Mallow Mania lub Flowers
- 1 i ½ szklanki mocnej kawy
- 1 szklanka bitej śmietany
- mielona kawa do dekoracji
|
Przygotowanie: 36 sztuk pianek wymieszać z kawą w odpowiednim naczyniu i wstawić do mikrofalówki. Podgrzewać do czasu aż pianki się rozpuszczą. Powstałą masę dobrze wymieszać, a następnie chłodzić przez 20 minut aby stężała. Na koniec ostrożnie dodać bitą śmietanę, nałożyć do filiżanek lub miseczek deserowych i posypać szczyptą kawy. Podawać schłodzone.