|
mętne soki posiadają nieocenione właściwości zdrowotne, niewystępujące w przypadku soków klarownych. Nową kategorię Naturalnie Mętnych Soków oferują nam Ogrody Natury, oddając w nich całe bogactwo odżywczych wartości zawartych w świeżych owocach.
60% dręczących nas chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, stany zapalne oraz alergie wywoływanych jest przez szkodliwe cząstki, zwane wolnymi rodnikami. Łączą się one ze zdrowymi komórkami naszego ciała, niszcząc je i prowadząc do przedwczesnego starzenia się organizmu. Przyroda dostarcza nam naturalnej broni w walce z wolnymi rodnikami – są to polifenole, zwane również przeciwutleniaczami – badania naukowców wykazały, że, wychwytując szkodliwe cząstki, mają one moc neutralizowania ich destrukcyjnego działania. Poza przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym działaniem, mają również zdolność pochłaniania niszczącego naszą skórę promieniowania UVA oraz UVB.
Wytłoczona moc natury
Związki polifenolowe występują przede wszystkim w owocach – ich najcenniejszym źródłem są jabłka oraz owoce jagodowe, takie jak aronia, żurawina, czarna porzeczka i borówka. Pamiętajmy jednak o tym, że ich moc w pełni oddają jedynie soki mętne – zawierają one czterokrotnie więcej polifenoli niż soki klarowane. Naturalnie Mętne Soki Ogrody Natury to nowa kategoria soków, powstałych na bazie Świeżo Tłoczonego Soku Jabłkowego. Specjalna metoda tłoczenia soku z owoców najwyższej jakości, pozwala zachować w nim całe naturalne bogactwo związków polifenolowych oraz innych substancji odżywczych. Naturalnie Mętne Soki Ogrody natury produkowane są bez obróbki enzymatycznej, nie poddaje się ich żadnym intensywnym procesom klarowania i filtrowania, a jedynie odcedza się go przez sito. Dzięki temu posiada znak rozpoznawczy – naturalny osad oraz barwę zbliżoną do koloru świeżych owoców, z których powstał.
Do klarowanego soku z jabłek trafia jedynie 5% związków polifenolowych zawartych w świeżych owocach – producenci usuwają je w procesie oczyszczania soku, chcąc uniknąć ich lekko cierpkiego smaku i tendencji do ciemnienia. Razem z nimi pozbywają się również innych cennych składników. W rezultacie powstaje sok, który jest przezroczysty, lecz zarazem ubogi w wartości odżywcze – nie ma prawie wcale naturalnej witaminy C oraz pektyn, które niszczą „zły” cholesterol, a poziom dobroczynnych flawonoidów jest tak niski, ze sok taki wykazuje bardzo słabą aktywność przeciwutleniającą.
|