|
brytyjskich pism naukowych udowadniają, w jaki sposób można wykorzystać działanie steroli w walce z czynnikami ryzyka chorób układu krążenia. Publikacja przygotowana przez prof. Marka Naruszewicza i dr hab. Małgorzatę Kozłowską-Wojciechowską z warszawskiej Akademii Medycznej została zamieszczona pod koniec ubiegłego roku w prestiżowym magazynie „British Journal of Nutrition” . Autorzy opisują wyniki serii badań, jakie wykonali w celu sprawdzenia skuteczności działania steroli roślinnych w obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi, a co za tym idzie możliwości ich zastosowania w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.
Eksperyment przeprowadzono na dwóch grupach młodych mężczyzn: spożywających 30-gramowe porcje Flory – margaryny dobrej jakości i źródła kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 lub Flory pro.activ – wzbogaconej ponadto o sterole roślinne. Podawana porcja Flory odpowiadała ilości, którą zużywamy do posmarowania 3 kromek chleba – czyli takiej, którą zwykle spożywamy w ciągu dnia. Po czterech tygodniach, badania cholesterolu wykazały obniżenie poziomu „złej” frakcji LDL: w grupie spożywającej margarynę Flora – średnio o 5,3%, a u mężczyzn spożywających Florę pro.activ ze sterolami – średnio o 11,8%.
Uzyskany wynik potwierdził obserwowaną już od początków lat osiemdziesiątych skuteczność działania steroli roślinnych w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu – jednego z najważniejszych czynników ryzyka chorób układu krążenia. Sterole mają budowę podobną do cholesterolu, dzięki temu spełniają podobną do cholesterolu funkcję w organizmie ludzkim: zapewniają utrzymanie struktury i czynności błony komórkowej.
|