|
Żywność funkcjonalna zawierająca sterole roślinne odgrywa ważną rolę w profilaktyce hypercholesterolemii na skalę masową. Dzienna porcja 2 g steroli może obniżać stężenie cholesterolu we krwi nawet do 20%. Użyteczność takich produktów znalazła potwierdzenie w różnych grupach wiekowych, w tym u dzieci, a także w połączeniu z lekami obniżającymi cholesterol (statyny) u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca. Warto dodać, że w wypadku łączenia steroli roślinnych ze statynami efekt obniżenia cholesterolu LDL jest na tyle znaczący, że w niektórych przypadkach można obniżyć dawkę leku, dzięki czemu obniżyć koszty leczenia, a także zredukować potencjalne ryzyko efektów ubocznych działania leków obniżających cholesterol – mówi prof. Marek Naruszewicz.
Sterole roślinne występują m.in. w olejach roślinnych, niektórych produktach do smarowania pieczywa, w ziarnie sezamowym i słonecznikowym, roślinach strączkowych, warzywach. W zwyczajowej diecie średnia ilość steroli roślinnych spożywanych codziennie wynosi około 250-400 mg na dobę. Jest to zbyt mała ilość, aby w znaczący sposób obniżyć poziom cholesterolu. Utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi w celu zmniejszenia ryzyka choroby niedokrwiennej serca jest kluczowym celem wielu narodowych programów profilaktyki antycholesterolowej. Odpowiednio zmodyfikowana dieta, wzbogacona w sterole roślinne, a więc aktywnie obniżająca stężenie cholesterolu we krwi, może odgrywać istotną rolę w niefarmakologicznej prewencji chorób układu krążenia.
|