|
Najeżona głowa kapitana Hook’a
Składniki:Raut koreczki oliwkowe, kilka dużych pomidorów, sałata
Przygotowanie: umyj dokładnie pomidory, przekrój na pół i obróć do góry półokrągłymi stronami. Wbij w nie koreczki. Tak przygotowane podawaj na półmisku, ułożone na liściach sałaty.
Bakłażanowy okręt faszerowany
Składniki: Oliwki zielone krojone Ole!, Kapary Ole!, 3 bakłażany, 3 pomidory, 2 cebule, 2 papryki, 2 jajka, bułka tarta, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: Bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół i oczyszczamy z miąższu, pozostawiając jedynie jego cienką warstwę przylegającą do skórki. Tak wydrążone połówki solimy i odstawiamy. W tym czasie, miąższ pozostały drobno siekamy. Drobno kroimy także paprykę, pomidory oraz cebulkę. Warzywa te dusimy razem na trzech łyżkach oliwy z oliwek. Następnie dodajemy do nich miąższ bakłażana, Kapary i Oliwki zielone krojone Ole! Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Na koniec wbijamy 2 jajka i dokładnie mieszamy cały farsz, którym napełniamy połówki bakłażana. Po wierzchu posypujemy je odrobiną bułki tartej i skrapiamy 3 łyżkami oliwy. Pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni C.
Piracka sałatka z pieczarkami
Składniki: 1 kalafior, 1 słoiczek – Pieczarkowy hit Ole!, ½ puszki groszku konserwowego, 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej, 3 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki oliwek zielonych Ole!, 2 łyżki jogurtu naturalnego, majonez
Przygotowanie: Kalafiora podziel na różyczki, łodygi pokrój w plasterki i gotuj ok. 2 minut. Wystudź. Pieczarki podziel na części, fasolkę na 3 centymetrowe kawałki, oliwki posiekaj. Jajka pokrój w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, dodaj odsączony zielony groszek. Polej sosem z majonezu i jogurtu. Dopraw do smaku solą i posyp zieloną pietruszką. Podawaj z bagietką.
|