|
Przenikanie się smaków i stosowanie zaskakujących połączeń zainspirowało ekskluzywną markę Belvedere do zorganizowania po raz pierwszy w historii prestiżowych, międzynarodowych, barmańskich mistrzostw Belvedere International Cocktail Competition, których motywem przewodnim były Luxury Cocktails.
Eliminacje do tego konkursu rozpoczęły się ponad pół roku temu. Celem było wyłonienie najlepszych barmanów z całego świata. W każdym z wybranych krajów przeprowadzono wewnętrzne konkursy, a ich zwycięzcy udali się na wielki, międzynarodowy finał do Londynu, gdzie w dniach 11 i 12 października, reprezentanci m.in. z USA, Wielkiej Brytanii, Australii, Hong Kongu, Tajwanu, Meksyku, Kanady, Francji, Włoch i oczywiście z Polski, starli się w zaciętej rywalizacji.
Wielki finał był niezwykłym wyzwaniem dla wszystkich uczestników. Przygotowano cztery zadania, które wymagały od barmanów kreatywności, niezwykłych umiejętności i szerokiej wiedzy. Pierwszy z etapów – Classic Cocktails – wymagał od wszystkich twórczego podejścia. Inspirując się klasycznymi koktajlami z lat 30-tych XX wieku, każdy z uczestników musiał skomponować swój autorski, oryginalny koktajl, który oceniany był przez mistrza sztuki barmańskiej Peter’a Dorrelli, byłego Prezesa Brytyjskiego Stowarzyszenia Barmanów, przez projektantkę Marię Grachvogal oraz przez Claire Smith, Belvedere International Brand Ambassador.
Następnie na barmanów czekało przygotowywanie Modern Cocktails, gdzie sprawdzana była innowacyjność w zastosowaniu nietypowych składników. Uczestnicy konkursu zostali zabrani w pyszność komponowania koktajli – molecular mixology – wykorzystującą tajemnice reakcji chemicznych. Ten wyjątkowy pokaz przedstawił Mistrz Koktajli, Ben Hehir, a całość odbyła się w jednym z najbardziej znanych barów – Purple Bar hotelu Sanderson.
|