|
Kolejnym wyzwaniem była umiejętność współpracy, jaką barmani musieli się wykazać w celu stworzenia nieznanego dotąd koktajlu. Podczas jednego okrążenia legendarnego London Eye, zamknięci w kapsułach uczestnicy mieli do dyspozycji składniki, których wcześniej nie znali. Liczyła się pomysłowość i oczywiście doskonała kooperacja, która dla barmanów pracujących w popularnych, tłumnie odwiedzanych klubach, jest niezmiernie istotna. Ostatnim z wyznaczonych zadań było sprawdzanie umiejętności w dopasowaniu koktajlu do wybranego dania.
Przydzieleni do jedenastu najbardziej ekskluzywnych restauracji m.in. The Ritz, Gordon Ramsey’s Maze oraz L’atelier de Joel Robuchon, uczestnicy pod czujnym okiem szefów kuchni przygotowywali doskonale komponujące się z daniami koktajle. Barmani nie bali się eksperymentować w wykorzystywaniu różnorodnych składników. Używano białka jajka, lawendy, szafranu czy też nasion kolendry oraz liści egzotycznej rośliny shiso. Uczestnicy udowodnili, że Luxury Cocktail to przede wszystkim wyrafinowanie i innowacyjność w dobieraniu komponentów. Kojarzące się niejednokrotnie z potrawami, tu w połączeniu z innymi ekskluzywnymi składnikami, uwydatniły to, co w doskonałym koktajlu najważniejsze – jakość i zbalansowanie.
Tytuł Belvedere’s International Luxury Bartender, 2007 zdobył Aki Wang z klubu Rewine w Tajwanie. Drugie miejsce przypadło Brytyjczykowi Jake’owi Burger’owi z Jake’s Bar, natomiast trzecie miejsce zajął reprezentant USA Phillip Raimondo z restauracji Ruth’s Chris Steakhouse. Polski reprezentant Dawid Bujar z klubu Avangarda w Tychach zajął czwarte miejsce.
- Belvedere jest uosobieniem najwyższej jakości i doskonałego stylu, dlatego też tworzone na jej bazie koktajle stanowią esencję tego, co nazwać możemy „luxury drinking” – opowiada Claire Smith, Belvedere International Brand Amabassador. – Obecni tu barmani wykazali się niezmierną fantazją, kreatywnością, doskonałymi umiejętnościami oraz zaskakującą zręcznością i wyszukanym smakiem – dodaje. – Luxury Cocktails to kategoria wymagająca najlepszych składników, a perfekcyjny barman, to składnik niezastąpiony…
|