Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, marka Helio wprowadziła na rynek mieszankę owoców suszonych w 400 gramowym opakowaniu. Zawartość półprzeźroczystej i mocno owocowej torebki – to mieszanka dużych, mięsistych i miękkich owoców. W skład apetycznej mieszanki suszonych owoców bez pestek wchodzą: śliwki kalifornijskie, gruszki, jabłka, morele, daktyle oraz brzoskwinie. Suszone owoce Helio znajdują zastosowanie jako przekąska, dodatek do deserów, musli, ciast, lodów, a także do mięs duszonych oraz niezwykle popularnego w Polsce kompotu z suszu...
Suszone Owoce zawierają sporo błonnika roślinnego, witaminy C, A, B1, B2, E, pektyn, węglowodanów, a także żelaza i potasu. Mieszanka owoców suszonych doskonale syci, ze względu na zawartość błonnika, doskonale wiąże nadmiar tłuszczu i toksyn w układzie pokarmowym. Zawarte w owocach kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi pożytecznych bakterii jelitowych. Zawsze warto mieć przy sobie miseczkę suszonych owoców w okresie zimy, a także w okresie tzw. ataku „wilczego głodu” na słodycze. Ze względu na swe właściwości odżywcze suszone owoce powinny stanowić składnik dobrze zbilansowanej diety.
Tradycja i smak
Suszenie owoców jest najstarszą metodą konserwowania żywności. Dawne przepisy zwracały uwagę na to, by owoce suszyć bardzo powoli. Początkowo do tego celu wykorzystywano słońce i wiatr, a z biegiem czasu kotlinę lub piec. Obecnie owoce suszy się najczęściej za pomocą ogrzewania i nawiewu na przystosowanych do tego siatkach, w wydzielonych pomieszczeniach. Dzięki temu suszenie przebiega szybciej i jest bardziej dokładne przy jednoczesnym zachowaniu charakterystycznych cech suszonych owoców.