|
Gotowy susz owocowy przechowuje się w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchym, chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, inaczej owoce mogą stracić aromat, barwę i mogą być narażone na żerowanie różnych szkodników. Polska tradycja wymagała przygotowywania kompotu z suszu owocowego na wieczerzę wigilijną. Kompot zgodnie z nakazem tradycji podawany był zawsze na zakończenie kolacji wigilijnej. Sposób jego przygotowania pozostał niezmieniony od stuleci, jednak dzięki Suszonym Owocom marki Helio Słoneczne Owoce jego przygotowanie stało się dziecinnie proste, a tym samym nie wymaga od nas praktycznie żadnego wkładu pracy.
Suszone owoce Helio należy umyć, zalać zimną wodą w celu ich namoczenia, dodać trochę cukru, według upodobań także skórkę cytrynową lub pomarańczową, kawałek cynamonu, a następnie gotować, aż owoce będą miękkie. I znowu wrócimy do świata beztroskiego dzieciństwa, gdzie zapach i aromat wspaniałych ciast, kompotu z suszu i zielonego świerku unosił się w całym domu...
Cena około 10 zł za 400 g
autor: / źódło: / opracowanie:
Helio
|