|
Mianem prawdziwej herbaty, określa się pędy herbaciane składające się z dwóch listków i pączka lub samego pączka. Są one zrywane ręcznie i przetwarzane zgodnie z tradycyjną sztuką. Dzięki pakowaniu w hermetyczne opakowania w miejscu zbiorów, zachowują świeżość, smak oraz właściwości zdrowotne. Taką herbatą jest Dilmah pochodząca ze Sri Lanki (dawny Cejlon), uprawiana w optymalnych warunkach geoklimatycznych, na plantacjach należących do marki Dilmah lub ściśle przez nią kontrolowanych pod względem jakości procesu produkcji. Herbata jest pakowana na plantacjach i paczkowana w nowoczesnej fabryce w Kolombo. Warto pamiętać, że aby z prawdziwej herbaty wydobyć wszystkie jej walory wyróżniające ją spośród innych marek herbaty, należy ją poprawnie zaparzyć.
Proces parzenia
Podczas tradycyjnego procesu przetwarzania herbaty Dilmah, zawartość komórek świeżo zerwanych na plantacji liści jest uwalniana na ich powierzchnię, a następnie podczas parzenia listków w filiżance, przekazywana do naparu. To decyduje o jego charakterze, smaku, aromacie i właściwościach zdrowotnych. Tylko w procesie zaparzania prawdziwa herbata oddaje cały swój potencjał, który stanowi przedmiot zachwytu koneserów.
Woda
Do zaparzania herbaty Dilmah należy używać świeżej i świeżo przegotowanej wody. Wielokrotnie gotowana woda jest pozbawiona rozpuszczalnych gazów (np. tlenu), co niekorzystnie wpływa na jej kwasowość i może sprawiać, że zyska ona metaliczny posmak i stanie się niesmaczna. Przygotowując herbatę Dilmah, szczególnie wyjątkowo delikatną w smaku i aromacie białą herbatę Silver Tips, najlepiej wykorzystać wodę źródlaną, niegazowaną i niemineralizowaną, ewentualnie przefiltrowaną. Twarda, chlorowana woda z kranu może zepsuć nawet najlepszą herbatę. Wapń i magnez obecne w twardej wodzie wchodzą w niepożądane reakcje z polifenolami, w które bogata jest herbata, taka jak Dilmah – świeża (szczelnie zapaczkowana zaraz po zbiorze) i tradycyjnie zebrana (ręcznie zrywane tylko najbogatsze w polifenole pierwsze dwa listki i pączek).
|