|
Parzenie herbaty
Do czystego, najlepiej podgrzanego czajniczka należy włożyć jedną torebkę herbaty lub wsypać jedną łyżeczkę herbacianych listków na osobę. Następnie odpowiednią ilością wody (220 ml na porcję) o odpowiedniej temperaturze (herbata czarna – 100˚C, zielona i biała – ok. 70˚C) należy zalać saszetkę lub listki, kierując strumień bezpośrednio na herbatę, dzięki czemu „uaktywniają” się wszystkie liście. Po minucie napar powinien zostać zamieszany. Czas parzenia uzależniony jest od rodzaju i gatunku przygotowywanej herbaty, dlatego zawsze warto sprawdzić informację na ten temat umieszczoną na opakowaniu.
Czarne herbaty parzy się od 3 (napar pobudzający) do 5 minut (napar odprężający), a zielone i białe ok. 3 minut. W przypadku herbat Dilmah nie ma znaczenia, czy parzymy herbatę sypką czy w 2 g torebce ekspresowej – czas parzenia jest taki sam, ponieważ listki umieszczone w takiej torebce, pomimo że drobniejsze, jakością i pochodzeniem nie różnią się od listków herbat sypkich.
Po wyznaczonym czasie parzenia należy przelać napar do filiżanki lub usunąć z niej torebkę nie wyciskając jej przy tym – uwolniony w ten sposób nadmiar kofeiny zepsuje smak herbaty. Liście herbaty w zależności od gatunku parzymy raz (herbaty czarne i białe) lub dwa, a nawet trzy razy w przypadku herbat zielonych.
|