|
|
Zielono mi
|
|
Szpinak po raz pierwszy zagościł na europejskich stołach ok. IX wieku, gdy przywieźli go Arabowie z dalekiej Persji. Smakowano go na różne sposoby: gotowano, smażono lub po prostu serwowano na surowo.
|
|
|
|
|
Prawdziwą popularność zyskał dzięki zakonnicom, które chorym w przytułkach podawały wino szpinakowe, dzięki któremu chorzy szybciej odzyskiwali siły i witalność.
Szpinak jest niezwykle wartościowym warzywem - zawiera magnez, sód, potas, wapń, mangan, żelazo i inne pierwiastki. Jest także źródłem witaminy E, K, witamin z grupy B i biotyny. To zielone warzywo dostarcza nam również beta-karoten i witaminę C – przeciwutleniacze chroniące m.in. przed nowotworami. Dzięki temu szpinak jest rośliną, która ma wyjątkowo dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
„Szpinak liście” Hortex został poddany starannemu procesowi zamrażania, podczas którego to cenne warzywo w pełni zachowuje swoje wartości odżywcze, dzięki czemu przez cały rok, możemy dostarczać naszemu organizmowi niezbędnych witamin i soli mineralnych. „Szpinak liście” to świetny pomysł zarówno na samodzielne danie, jak i na dodatek do makaronów, mięs, zapiekanek i innych potraw.
„Szpinak liście” HORTEX dostępny jest w opakowaniu 450 g w rekomendowanej cenie detalicznej ok. 3,60 zł.
|
|
|
ostatnio dodane:
pokrewne forum:
przeczytaj także:
|
|
przejdź do tematu Zielono mi aby komentować bezpośrednio na forum. | artykuł ma 9 komentarzy - ostatnie to:
CattiBrie napisała: (w dniu: 11-10-2007 9:03)
no bardzo możliwe bo to właśnie papka była...zraziłam się strasznie! ... może kiedyś jak mi ktoś zaserwuje coś dobrego i odpowiednio zmotywuję do spróbowania to się przekonam... ale sama z siebie raczej nie...
Ogólnie jednak raczej jestem wrogiem zielonego... koperek, pietruszka, szpinak... no nie lubie evita napisała: (w dniu: 11-10-2007 10:56)
Czesc CattiBrie . Ja tez nie lubie szpinaku, ale wlasnie slyszalam, ze trzeba go odpowiednio zrobic i przyprawic, podobno jest pyszny w nalesnikach. No coz nie wiem, moze kiedys sprubuje jak ktos przyrzadzi. Ale za to uwielbiam koperek, pietruszke mniam. Jola napisała: (w dniu: 11-10-2007 12:32)
Ja szpinak uwielbiam od dziecka i moj syn go wcina az mu sie uszy trzesa.
nawet w tym tygodniu pytal kiedy znow bedzie.
Juz dawno zaczeto odkrywac ze nie jest tak bogaty w vit, zel, i inne skladniki jak myslano na poczatku, ale to jarzynka, i jest zdrowa,
My go jemy bo lubimy,
dziewczyny a moze sposob przyzadzenia jest wazny, kazy robi na swoj sposob,
ja go dusze-pike, na wonym ogniu z dodatkiem maselka 30-60 min, dodaje vegety, jak juz jest mieciutki i mocno zmieni kolor dodaje duzo czosnku i kilka jajek, jajka tylko scinam i zaraz podaje, z ziemniaczkami,
do calej paczki mrozonego szpinaku dodaje ok 5 jaj, porcja na 3 osoby egocentric napisała: (w dniu: 11-10-2007 13:25)
Też lubię szpinak, najważniejsze dla mnie to, że ma żelazo (mam niedobory, a przynajmniej miałam) i, że jest smaczny. Ale z czosnkiem i nadmiarem jaj bym go nie zniosła, zwłaszcza z tym pierwszym.
Za to nie cierpię koperku, pietruszki czy szczawiu, nazywam je zielskiem martucha26 napisała: (w dniu: 11-10-2007 13:29)
Szpinak jest pycha ja uwielbiam moj maz nigdy nie jadl wczesniej ale go nauczylam i zapiekanki ze szpinakiem czy szpinak z maselkiem do ziemniakow pycha..
zaloguj się aby napisać własny komentarz
|
|