Ciasto:
- 600 g pszennej mąki trzymanej w ciepłym miejscu i przesianej
- 60 g świeżych drożdży
- 250 - 300 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki ciemnego, aromatycznego rumu
- starta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- cukier waniliowy do posypania gorącego ciasta
|
Nadzienie:
- 300 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki gorącego mleka (0,125 ml)
- 150 g cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 30 g miękkiego masła
- 3 łyżki gęstej śmietanki tortowej
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- piana z 2 białek
|
Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Do reszty ciepłego mleka dodać sól, skórkę z cytryny i rum, wszystko wlać powoli do masła utartego z cukrem i żółtkami, dokładnie wymieszać. Do miski przesiać ogrzaną mąkę, dodać drożdże i porcjami - miksturę mleczną. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: zmielone orzechy sparzyć mlekiem, dodać pozostałe składniki i na końcu pianę z białek - dokładnie i delikatnie połączyć.
Rozwałkować ciasto na grubość małego palca, rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć jak klasyczny makowiec. Przygotować formę z kominkiem. Wysmarować ją masłem i oprószyć tartą bułką. Przełożyć ciasto do formy i uformować z niego koło, zbliżając końce do siebie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem, włożyć do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i piec około 1 godzinę. Jeśli wierzch się zbyt szybko rumieni, przykryć go papierem do pieczenia. Gorące ciasto od razu wyjąć z formy, posypać cukrem waniliowym (nieco grubszym niż cukier puder), przykryć ściereczką i zostawić do całkowitego wystygnięcia.