|
Na portfolio produktów Benecol składają się: oryginalna margaryna Benecol, pionier w kategorii żywności funkcjonalnej w Polsce, w dwóch pojemnościach 225 g i 400 g oraz pyszne jogurty Benecol – truskawkowy i classic. Najmłodszy w rodzinie jest Benecol Niskotłuszczowy – produkt o właściwościach obniżających cholesterol dla wszystkich liczących kalorie.
Podwyższony poziom cholesterolu stwierdza się aż u 62% dorosłych Polaków, a z powodu choroby wieńcowej umiera rocznie około 40 tysięcy osób w Polsce! Ocenia się, że w Polsce na chorobę niedokrwienną serca choruje od 1 do 1,5 miliona osób, a specjaliści przewidują, że w najbliższej dekadzie na choroby serca zachoruje ponad milion Polaków! Wielu przypadkom zachorowań można zapobiec - czynniki stanowiące zagrożenie można podzielić na te, na które mamy wpływ oraz na takie, które są od nas niezależne (uwarunkowania genetyczne, cukrzyca, wysoki całkowity poziom cholesterolu i cholesterolu LDL). Te zależne od nas, to przede wszystkim: nieodpowiednia dieta, stres, nałogowe palenie tytoniu czy brak regularnej aktywności fizycznej.
Bardzo ważnym elementem zdrowego stylu życia, pozwalającym uniknąć znalezienia się w tzw. „grupie ryzyka”, jest prawidłowe odżywianie. Naukowcy dowiedli już dawno, że obniżenie poziomu cholesterolu jest istotnym czynnikiem pomagającym zapobiegać chorobom serca. Zmniejszenie poziomu cholesterolu o 10% wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia nawet do 50% w zależności od wieku.
Na polskim rynku prekursorem w produkcji naturalnych produktów spożywczych obniżających poziom cholesterolu jest firma Raisio Polska Foods. To właśnie Raisio w 2002 r. wprowadziło na rynek pierwszy w Polsce produkt spożywczy o właściwościach prozdrowotnych – margarynę Benecol wzbogaconą w stanole roślinne.
Benecol – z formułą opracowaną przez Raisio Group wraz z lekarzami i dietetykami – pozostaje przełomowym produktem w kategorii żywności funkcjonalnej. Prozdrowotne działanie i bezpieczeństwo spożywania stanoli zawartych w Benecolu potwierdzono w ponad 40-ciu niezależnych badaniach klinicznych (także w Polsce - badania przeprowadzone przez Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego). Zgodnie z wynikami tych badań, już po 14 dniach spożywania Benecolu, poziom "złego cholesterolu" (LDL) w organizmie zostaje obniżony średnio o 20%.
|