|
Jako znawca kulinarnego kunsztu wciela się w postać jednego z gości restauracji, w której terminują nasi bohaterowie: Linguini (Cezary Kosiński) i szczurek Remy (Zbigniew Zamachowski). Okrasa opowiada o swoim zaskakującym debiucie aktorskim: Cieszę się i jednocześnie żałuję. Cieszę się, że zostałem zaproszony i mogłem okrasić kilkoma zdaniami ten fantastyczny projekt. A żałuję, że było to właśnie tylko kilka zdań. Bo to dla mnie bardzo ciekawa przygoda i zupełnie nowe wcielenie. Chociaż, czy nowe? Gość, którego dubbingowałem, był do mnie dość podobny. przynajmniej z nosa i tuszy - dodaje kucharz ze śmiechem. - Sama praca jest fascynująca. Wcielanie się w kogoś zupełnie innego, w tę specyficzną atmosferę restauracyjnego gwaru, kiedy samemu jest się zamkniętym w ciemnym pokoju z małą lampką, to nie lada wyzwanie!
Oczywiście nie mogło się obyć bez małej lekcji kulinarnej. Okrasa ma swoją autorską wizję tytułowego dania: Moim pomysłem na ratatouille jest skórka z cytryny i bazylia zamiast klasycznych ziół charakterystycznych dla Prowansji - tymianku, rozmarynu czy liścia laurowego. Potrawa doprawiona aromatem cytryny jest orzeźwiająca i znacznie lepiej komponuje się z rybami i mięsem. Bazylia (koniecznie świeża) jeszcze bardziej ten aromat podbija. Dodane w niewielkiej ilości masło nadaje potrawie aksamitności i eleganckiej szklistości. W ratatouille warzywa powinny być chrupiące, stąd też dodaję je podsmażone, kiedy pomidory już się rozgotują i częściowo odparują - podsumowuje Okrasa.
A oto unikatowy przepis na filmowy, okraszony "Ratatuj"
|