|
Kwaśno - słodki rabarbar
Rabarbar to kwaskowate warzywo, bogate w żelazo o bardzo delikatnym smaku i zapachu. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Konfitura z rabarbaru idealnie nadaje się do kruchych ciastek lub jako dekoracja do lodów.
Składniki: 5-6 łodyg rabarbaru, 20 dag cukru
Umyj łodygi rabarbaru i zdejmij zewnętrzne włókna. Potem pokrój je na drobne części i podsmaż przez chwilę na patelni. Poczekaj, aż rabarbar puści sok, następnie dosyp cukier. Cały czas mieszaj, aż masa stanie się jednolita, gęsta i złocista. Dzięki ceramiczna płycie grzejnej Gorenje ze sterowaniem sensorowym będziesz miała pełną kontrolę nad procesem gotowania. Dwanaście sensorowych przycisków umożliwi Ci precyzyjne regulowanie mocy każdej grzałki, dzięki czemu Twoja konfitura nabierze odpowiedniej konsystencji. Możesz ją podawać od razu lub włożyć do słoików.
Słodkie truskawki
To chyba najpopularniejsze i najsmaczniejsze polskie owoce, które idealnie nadają się do zamrożenia czy przygotowania pysznych dżemów.
Składniki: 1 kg truskawek, 60 - 70 dag cukru
Truskawki dokładnie umyj i usuń z nich szypułki. Większe truskawki pokrój lub przełóż do rozdrabniacza S 400 EA Gorenje. Pojemnik wykonany jest ze szkła, więc produkty o nawet najbardziej intensywnym kolorze i zapachu nie będą powodować zmian właściwości naczynia przed następnym użyciem. Tak przygotowane truskawki włóż do płaskiego garnka i posyp cukrem. Powoli podgrzewaj aż się zagotują (od czasu do czasu mieszając). Gotuj na bardzo małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Potem gorący dżem nałóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij.
|