|
naszego prawidłowego funkcjonowania i chroni nas przed atakami głodu, zaspokajanymi najczęściej czymś słodkim.
Także osoby, które się odchudzają nie powinny rezygnować ze śniadania. Solidny posiłek na początku dnia pozwala wytrwać w dietetycznym rygorze. Śniadanie powinno się zjeść w godzinę po przebudzeniu, ponieważ właśnie wtedy uczucie głodu i produkcja soków trawiennych są największe.
Doskonałym pomysłem na takie śniadanie jest porcja płatków kukurydzianych zalanych zimnym lub gorącym mlekiem. Tradycyjne, chrupiące Corn Flakes z Otmuchowa dostępne są w trzech smakach: kukurydziane, kukurydziane z miodem i orzechami oraz z czekoladą. Powstały one na bazie mąki kukurydzianej, która charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w żywieniu szczególnie w diecie bezglutenowej. Duża wartość dietetyczna tej mąki jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego, który jako niestrawny węglowodan ułatwia proces trawienia.
Mąka kukurydziana zawiera też znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas. Każde z CornFlakesów wzbogacone zostały witaminami: witaminą C potrzebną do produkcji kolagenu – białka, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu, PP czyli Niacyna poprawia krążenie; obniża stężenie cholesterolu; korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz witaminami z grupy B, które wpływają na zdrowy układ nerwowy, mięśnie i prawidłową czynność serca. Chrupki wzbogacono o biotynę, węglan wapnia i żelazo.
|