|
wartości odżywczych lodów. Błędnie myślą, że pyszne oznacza niezdrowe. Badanie przeprowadzone w kilku europejskich krajach wykazało, że konsumenci pomimo chęci do lepszego odżywiania się, mają kłopoty z wymienieniem produktów, które są dla nich dobre, nie wiedzą jak często powinny być spożywane oraz jak utrzymać zdrową, zbalansowaną dietę.
Europejski projekt badawczy Algidy wykazał, że wielu konsumentów nie docenia walorów odżywczych lodów. Ponieważ smakołyki są tak przyjemne w jedzeniu, ludzie błędnie wierzą, że muszą one posiadać negatywne wartości odżywcze. Ponad połowa respondentów błędnie uważa, że lody zawierają ⅓ tłuszczu – w istocie liczba ta jest o wiele mniejsza.
Na przykład lody Carte D’Or Forest Fruit zawierają tylko 3,7 g tłuszczu, co jest równe niecałym 6%. Prawie połowa (46%) konsumentów uważa, że Magnum Classic ma tak dużo kalorii jak Big Mac. W rzeczywistości Magnum posiada 50% mniej kalorii (Magnum Classic 261 kcal, Big Mac 550 kcal na porcję).
Aż 82% Europejczyków wierzy, że lody dla dzieci są pełne sztucznych barwników i smaków, a prawie wszystkie lody Algidy są wolne od tych substancji.
autor: / źódło: / opracowanie:
Algida
|