|
|
Jak podawać gin?
|
|
Unikalna kompozycja spirytusu zbożowego oraz mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni składa się na niepowtarzalny smak i aromat ginu Bombay Sapphire.
|
|
|
|
|
Poznaj sekrety tego najwyższej jakości ginu i odkryj tajemnicę jego pochodzenia oraz sposobów podawania i degustacji.
Łyk historii
Początki ginu sięgają XVI wieku. W Holandii pierwotnie, jak wiele innych destylowanych napojów, znalazł zastosowanie w medycynie. Zestaw ziół i aromatycznych przypraw, które zawierał, uważano za lek na wszelkie choroby. Na pierwszym miejscu wśród zapachowych dodatków figurowały czarne jagody jałowca, którego holenderska nazwa „genever” stała się źródłem dla angielskiego słowa gin. W Wielkiej Brytanii gin pojawił się prawdopodobnie za sprawą brytyjskich żołnierzy wracających z wojny trzydziestoletniej. Pewien rodzaj ginu wytwarzano jednak w Londynie już ok. XVII wieku. Produkowano go z jęczmienia, chmielu i jagód jałowca. Małe ciemne owoce jałowca nadają trunkowi mocny, aromatyczny zapach. Mimo, że aromat owocu jest dominujący, do produkcji ginu używa się także arcydzięgiela, lukrecji, suszonych skórek owoców cytrusowych, kminku i nasion kolendry.
Tajemnice wytwarzania
Gin Bombay Sapphire jest produkowany w oparciu o oryginalna recepturę z 1761 roku. Proces destylacji ginu Bombay Sapphire odbywa się w tzw. caterhead stills, destylatorach które kiedyś były wykorzystywane do produkcji alkoholu. Obecnie zostały tylko cztery destylatory tego typu, używane wyłącznie do wytwarzania ginu Bombay Sapphire. To w nich alkohol przechodzi potrójną destylację, dzięki czemu jest niezwykle klarowny i ma pełny aromat. Gin Bombay Sapphire wytwarzany jest ze spirytusu zbożowego i dziesięciu starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni, które nadają trunkowi specyficznego smaku. Korzeń arcydzięgla nadaje piżmowy, ale zarazem bardzo delikatny aromat. Kora kasji tworzy nutę cynamonową, jagody kubeby – korzenny, lekko pieprzowy zapach z nutą cytryny i sosny, a rajskie zioła nadają całości wyrazistości i unikalnego smaku.
|
|
|
ostatnio dodane:
pokrewne forum:
przeczytaj także:
|
|
przejdź do tematu Jak podawać gin? aby komentować bezpośrednio na forum. | artykuł ma 11 komentarzy - ostatnie to:
CattiBrie napisała: (w dniu: 17-06-2007 17:12)
Bogusława... Ty przypadkiem nie pisałaś o Sheridan's?? Jeżeli tak to faktycznie coś pysznego. Chyba najlepszy alkohol jaki kiedykolwiek piłam! Ale cena u Ciebie to bardzo wysoka, bo ja widuję go na około 70zł...Nie ma chyba różnych butelek, zawsze jest ta sama pojemność. Przynajmniej tak mi się wydaje...
A gin?... nigdy nie piłam Bogusława napisała: (w dniu: 17-06-2007 21:39)
CattiBrie tak ja o tym pisałam.Nazwę tego podała Ci moja imienniczka,wszystko sie zgadza.U nas cena jest 90zł,bez jakiegoś grosza,wcześniej był po 70,ale zdrożał.Więc nie wiem albo u nas zawyżyli,bądż u was jest jeszcze po starej cenie.Mi mąż to kupuje nie w naszym kraju.Wiesz słyszałam,że jak celnik to zobaczy i doszuka się czegoś nie tak -chętnie rekwiruje go:D Chyba i im to smakuje Są jeszcze butelki 1 litowe ja takie miewam,bo te mniejsze są chyba700ml i on w naszych sklepach są/90zł/ bogulka napisała: (w dniu: 18-06-2007 7:24)
Faktycznie trochę Was zaniedbałam,ale cóż praca,a teraz na dodatek słoneczko tak że bardzo rzadko siedzę na kompie dla przyjemności.A wracając do Sheridan's-a to faktycznie w sklepach jest tylko poj. 07l i póki co to nie podrożał u mnie kosztuje 77zł.Smaku niestety nie znam(kawa,śmietanka i karmel to teoria)nie próbowałam a szczerze się przyznam że nie gustuję w likierach,wolę winko albo wódeczkę Tortina napisała: (w dniu: 18-06-2007 13:51)
Sheridan's jest pyszny ja też nie lubię likierów, ale ten smakuje bosko, pierwszy raz próbowałam go w Hiszpanii i mam wrażenie, że tam smakował troszkę inaczej... ale może to tylko takie wrażenie
teraz dostępny jest nawet w marketach na dziale - Alkohole, 0,7 l kosztuje coś koło 75 zł, a 1 l coś koło 100 zł
a gin najlepiej smakuje z tonikiem i cytrynką CattiBrie napisała: (w dniu: 18-06-2007 15:21)
No ja właśnie mówiłam o cenie w markecie za 0.7 l około 70 zł mhmmm Pycha... też pierwszego Sheridana piłam z Hiszpanii ale w Polsce... agnes napisała: (w dniu: 18-06-2007 17:07)
gin najlepszy jest podawany tak:
45ml ginu
30ml soku z cytryny
15ml zielonego likieru mietowego
pycha polecam
zaloguj się aby napisać własny komentarz
|
|