|
Pobudzające granulki – jak to się zaczęło?
Wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem kawy możemy cieszyć się już od dawna, ale wariant rozpuszczalny pojawił się dopiero w latach 30–ych XX wieku. Przełomowym momentem w historii małej granulki był rok 1938. Wtedy odkryto metodę przetwarzania na skalę przemysłową nadmiaru ziarna kawowego i uzyskano produkt o przedłużonej trwałości. Łatwy do przyrządzenia i zachowujący najlepsze wartości ziarenek kawy napój bardzo szybko zdobył zwolenników. By instant zachował swój oryginalny smak i aromat, podczas procesu produkcji muszą być spełnione określone warunki. Wszystko rozpoczyna się od prażenia i mielenia ziaren. Następnie zaparzany jest silny wywar, który przetwarzany jest w rozpuszczalny, uwielbiany przez miliony, czarny napój.
Pod jakimi postaciami występuje Twoja ulubiona kawa?
Kawa rozpuszczalna występuje pod trzema postaciami: aglomeryzowanym (granulki): ekstrakt kawowy poddaje się procesowi granulacji, liofilizowanym (kryształki): ekstrakt kawowy zamraża się , po czym usuwa się z niego lód poprzez odparowanie wody, w proszku: ekstrakt kawowy rozpyla się do gorącego powietrza pod ciśnieniem, co powoduje odparowanie wody.
Decydujący wpływ na jakość kawy rozpuszczalnej (oprócz technologii otrzymywania) mają takie czynniki jak: jakość ziaren kawowych, parametry procesu produkcji, standardy higieniczne pakowania kawy oraz sposób przechowywania. Kawy instant produkowane przez Prima – Sara Lee Coffee and Tea Poland S.A. wytwarzane są z najlepszej jakości ziaren, dzięki czemu uzyskują niepowtarzalny, łagodny smak i intensywny aromat. Mechanicznie pakowane do hermetycznych słoiczków, długo zachowują cenne właściwości.
Skomplikowany proces produkcji, gwarantujący kawie rozpuszczalnej naturalne właściwości smakowe i niepowtarzalny aromat, w połączeniu z wygodą w użyciu, wydajnością i możliwością różnorodnego zastosowania sprawia, że jej popularność stale rośnie. Zapotrzebowanie konsumentów na produkty typu convenience – oszczędzające czas i stale ulepszane, związane jest ze zmianą stylu życia. Aktywność, stres i zapełnione spotkaniami kalendarze to znak naszych czasów, dlatego małe granulki, nie wymagające mielenia ani parzenia, zyskują rzesze zwolenników.
|