oleju roślinnego, delikatnego w smaku mleka w proszku i odrobiny kwasku cytrynowego. Chrzan lux posiada niepowtarzalny, „ostro - piekielny” smak, który urozmaici potrawy i przystawki. Każdy słoiczek zawiera aż 60 % delikatnie przetartego chrzanu. Produkt jest dostępny w ozdobnych słoiczkach o gramaturze 150 gram. Zawartość kaloryczna to 145 kcal na każde 100 gram. Dodatkowo Chrzan Lux Rolnik jest zabezpieczony specjalną owijką foliową dookoła słoiczka w celu zapewnienia bezpieczeństwa i najwyższej jakości produktu.
Ten delikatny „krem” świeżo przetartego chrzanu z dodatkiem kwasku cytrynowego zawiera dużą dawkę witaminy C, składniki mineralne (potas, żelazo, wapń, mangan, cynk, fosfor i jod) oraz witaminy: B1, B2, poza tym olejek eteryczny i enzymy (wpływają na szybszy metabolizm). Chrzan ma duże znaczenie smakowe, zawiera wiele różnorodnych składników odżywczych, zdecydowanie ułatwia trawienie spożywanych pokarmów.
Chrzan tarty z kwaskiem cytrynowym polecamy do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i wędlin. Możemy go także dodać do wykwintnego sosu chrzanowego, który podajemy do ozorków, sztuki mięsa, żeberek i golonek.
Krótka historia ostrego chrzanu
Chrzan pospolity to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny, której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim (chrzan polny) lub w uprawie (chrzan ogrodowy). Najlepszy jakościowo chrzan otrzymuje się tylko w dwóch pierwszych latach po założeniu plantacji. W następnych latach warzywo jest twarde i bardzo ostre w smaku. Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty i innych kwaszonek.