|
Herbata jak wino
Zazwyczaj liście herbaty powinny być świeże. Lecz nie w przypadku czerwonej herbaty Pu-erh. Liście rośliny camelia sinensis rosnącej w chińskiej prowincji Yunnan, leżakują po 10, 20, a nawet 50 lat! To właśnie dzięki długiemu procesowi fermentacji, herbata Pu-erh zyskuje wiele ze swych leczniczych właściwości.
Wpływ na zdrowie
Czerwona herbata obniża poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm, i pomaga schudnąć. Starożytni Chińczycy wierzyli także, że przyspiesza trzeźwienie po spożyciu alkoholu (prawdopodobnie dzięki stymulowaniu pracy wątroby). Współcześnie - jest jednym z najbardziej uznanych i docenianych składników diety odchudzającej.
Nie ma róży bez kolców
Wysokiej jakości Pu-erh cechuje się charakterystycznym, ziemistym smakiem i aromatem. Dlatego zdecydowanie przyjemniej spożywać jest herbatę czerwoną z dodatkiem owoców i soków. Nie tylko poprawiają smak i aromat, ale są także dodatkowym źródłem witamin.
Karnawał 2007?
Tak - masz 93 dni na odrobinę szaleństwa! Zadbaj o linię: 3-5 filiżanek Pu-erh dziennie pozwoli szybko zapomnieć o skutkach świątecznego obżarstwa. Pu-erh grejpfrutowa z sokiem i Pu-erh cytrynowa z sokiem firmy Bio-Active w nowych opakowaniach pojawią się w sprzedaży już w pierwszych dniach stycznia.
|