Scotch sour
- 50 ml whisky Dewar’s 12 YO
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- plasterek cytyny
- wisienka koktajlowa
|
Wszystkie składniki razem z lodem wymieszaj w shakerze i przelej do kieliszka typu „sour”. Całość udekoruj plasterkiem cytryny i wisienką.
Pomysł dla przyjaciół - wspólne białe szaleństwo
Odrobina szaleństwa w bieli śniegu, łyżwy, narty, śmiech przyjaciół, a następnie wspólne przygotowanie rozgrzewającego napoju na bazie oryginalnej szkockiej whisky Dewar’s to idealny pomysł na wspólne spędzenie zimowych dni. Świeży aromat kawy, słodycz brązowego cukru, łagodna śmietanka i szczypta cynamonu, a wszystko to przełamane wyjątkową nutą smaku whisky nie tylko doda energii wszystkim uczestnikom zabawy, ale także rozgrzeje i rozluźni zziębnięte ciało.
Dewar’s Coffee
- 0,25 l bitej śmietany
- 2 łyżki cukru granulowanego
- 6 łyżek brązowego cukru
- 6 filiżanek świeżo parzonej palonej, kawy
- 180 ml whisky Dewar’s 12 YO
|
W głębokim rondelku podgrzej brązowy cukier do momentu aż uzyskasz karmel. Dodaj whisky Dewar’s i świeżo przygotowaną aromatyczną kawę. Tak przygotowany napój przelej do ogrzanych kieliszków bądź szklanek i udekoruj bitą śmietaną. Jeżeli chcesz ją przygotować własnoręcznie ubij na sztywno śmietanę z cukrem, koniecznie w schłodzonej misce lub użyj gotowej. Po nałożeniu śmietany, posyp kawę odrobiną cynamonu i koniecznie podaj ją gorącą.
Foto: archiwum marki Dewar’s