|
Marka Pescamar to pełen wachlarz delikatesowych przysmaków, wprost z morza śródziemnego: małże w zalewie, kalmary w sosie amerykańskim, ośmiorniczki w oleju roślinnym, belona w delikatnej oliwie z oliwek oraz małże św. Jakuba (przegrzebki) w sosie królewskim. Co wyróżnia produkty Pescamar? Każda puszka zawiera duże, nienaruszone kawałki ryb, małż, kalmarów, etc., które poza atrakcyjnym wyglądem pozwalają odkryć pełnię smaku. Podawać je można wprost na talerz lub jako przekąskę doskonale uzupełniającą i wzbogacającą codzienne menu lub wystawną kolację.
Polecamy zwłaszcza mięso Belony, które jest białe i delikatne, a jego subtelny smak zachwyci najwybredniejszego smakosza. W hiszpańskiej Katalonii podaje się ją z pomidorami, oliwą i świeżą miętą. Podobnie podać można Przegrzebki zwane małżami św. Jakuba. W średniowieczu ich muszle były znakiem pielgrzymów udających się do Santiago de Compostela na grób św. Jakuba, stąd ich piękna nazwa.
Produkty Pescamar oferowane są w poręcznej puszce ze specjalnym uchwytem ułatwiającym jej szybkie otworzenie. Na półce sklepowej wyróżniają się kolorowym opakowaniem, każdorazowo z wizerunkiem morskich specjałów. Wszystkie produkty z grupy „owoce morza” oferowane są w puszkach o gramaturze 115g. Owoce morza marki Pescamar zawierają sporo wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, fosforu oraz wapnia .
Owoce morza
Owoce morza (frutti di mare) - rozmaite zwierzęta morskie, jak skorupiaki i mięczaki, w tym małże, głowonogi i szkarłupnie, w wielu krajach uważane za prawdziwe rarytasy. Tradycyjnie spożywane są powszechnie w krajach śródziemnomorskich oraz na antypodach. Prawdopodobnie odgrywały one ważną rolę w odżywianiu człowieka już od początków jego historii. Wśród pozostałości po zamierzchłych społecznościach epoki kamiennej archeologowie w wielu miejscach na całym świecie natrafiają na szczątki skorupiaków, co świadczy, że jadano je jeszcze przed początkami rolnictwa. Owoce morza mają wysoką wartość odżywczą i są doskonałym, zdrowym, dietetycznym pożywieniem.
|