Nieduże buraczki ugotować w skórce do miękkości. Obrać je ze skórki. Pokroić na mniejsze części. Przygotować wywar warzywny z kostki rosołowej i wody. Dodać do niego buraczki, gotować 3 minuty. Dodać oliwę, imbir, sok z cytryny i przyprawy. Zmiksować na jednolitą masę w blenderze. Wymieszać ze śmietaną. Podawać z grzankami na ciepło lub jako chłodnik.
Śliwki z mascarpone
Na kompozycję Retro składają się trzy barwy: retro, fresh i ash. Wnętrze przystrojone zimnym odcieniem rozbielonej oberżyny, przełamanej ciepłymi akcentami fioletu i szarości sprzyja jesienno - zimowej zadumie, ale jednocześnie wpływa kojąco na nasze samopoczucie.
- 1/2 kg dojrzałych jędrnych śliwek węgierek
- 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- szklanka serka mascarpone
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Śliwki umyć, przekroić wzdłuż, wydrylować. Ułożyć w naczyniu do zapiekania stroną przeciętą do góry. Polać je likierem, posypać brązowym cukrem i cynamonem, piec ok. 10 min., aż owoce puszczą sok, ale zachowają swój kształt. Mikserem ubić serek mascarpone z gęstą śmietaną i cukrem pudrem. W miseczkach układać śliwki, krem, polać sokiem z pieczonych śliwek.