Warzywo to świetnie komponuje się z mięsem mielonym. Dla osób będących na diecie wege-tariańskiej poleca się natomiast pieczarki, które znakomicie komponują się z cebulą. Do farszu warto wykorzystać też ryż, dzięki czemu posiłek będzie nie tylko wartościowy, ale i sycący. Warto pamiętać o odpowiednim przyprawieniu, gdyż cebula poddana procesowi pieczenia staje się łagodniejsza w smaku.
Cebula nadziewana pieczarkami
czas przygotowania: 45 minut
ilość osób: 4
Składniki:
1 kg cebuli
2 szklanki rosołu
1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
25 dag pieczarek
5 dag bułki
1 jajko
200 ml mleka
pół pęczka zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Bułkę namocz w mleku. Jak zmięknie, odciśnij i rozkrusz.
Pieczarki dokładnie umyj i drobno posiekaj. Połącz z bułką, dodaj jajko i posiekaną pietruszkę.
Dopraw farsz przyprawą Knorr, by danie zyskało intesywny smak, i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj cebule. Obierz je z łupinek i dokładnie umyj. Wydrąż każdą tak, aby powstało wgłębienie, które wypełnisz nadzieniem.
Nadziane cebule ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej rosołem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.