|
Otrzymywana z nasion prosa, stanowi doskonałe źródło białka. Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chore na celiakię.
Jak gotować kaszę jaglaną? „Aby uzyskać jej pożądany smak i pozbyć się goryczki, należy namoczyć ją w wodzie przez około godzinę i następnie wypłukać. Dla uzyskania lekko orzechowego aromatu, można podprażyć ją na dnie garnka”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Po ugotowaniu jest neutralna w smaku, dzięki czemu można ją komponować z wieloma składnikami. Kasza jaglana stanowi świetny dodatek do mięs czy warzyw. Idealnie sprawdza się w wersji wegetariańskiej – jako główny składnik kotlecików, sałatek czy tarty. Hitem tego sezonu okazała się jaglanka w wersji śniadaniowej, np. z owocami czy orzechami. Jest to propozycja na pożywny, lekki i zdrowy posiłek, który doda energii na resztę dnia.
Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym
Porcja dla 6 osób
Składniki:
kasza jaglana - 300 gramów
pomidory suszone - 100 gramów
Fix Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr - 1 opakowanie
siemię lniane - 50 gramów
pestki dyni - 50 gramów
natka pietruszki - 1 pęczek
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
pomidory pelati krojone - 1 puszka
chilli - 1 sztuka
mała cebula - 1 sztuka
jajko - 1 sztuka
bułka tarta - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj na miękko, lekko ją rozgotowując. Wystudź. Posiekaj drobno natkę pietruszki i suszone pomidory. Cebulę i chilli pokrój w drobną kosteczkę.
Siemię lniane i pestki dyni upraż na patelni.
W dużej misce zmieszaj kaszę jaglaną z połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr, posiekaną natką pietruszki, suszonymi pomidorami, uprażonym wcześniej ziarnem i jednym jajkiem. Całość dokładnie wymieszaj, aby masa lepiej się zakleiła, dodaj kilka łyżek tartej bułki.
Z masy uformuj kulki o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Pulpety z kaszy ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut.
W garnku na rozgrzanej Ramie zeszklij chilli i cebulę, dodaj puszkę pomidorów oraz pozostałe opakowanie Fixu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zarumienione pulpety z kaszy jaglanej ułóż w talerzu i zalej sosem.
|