|
Należy pamiętać o tym, aby przyrządzane przez nas było przede wszystkim soczyste. Dobrze sprawdza się w formie faszerowanej, z dodatkiem innych mięs, warzyw, owoców czy też grzybów – dzięki temu zyskuje na soczystości. „Jako nadzienie warto wykorzystać mięso mielone – najlepiej mieszane. Wtedy do mięsnej masy możemy dodać suszone pomidory, oliwki, czosnek, także uprażone orzechy – włoskie lub piniowe, by danie zyskało głęboki smak. Koniecznie do tego jest również odpowiednie doprawienie”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. W zależności od
Składniki:
600 g karkówki
3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
200 g mięsa mielonego mieszanego
4 suszone pomidory
2 łyżki zielonych oliwek
1 ząbek czosku
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełóż do miski. Pomidory, oliwki oraz czosnek posiekaj i dodaj do mięsa.
Mięso dopraw 1 łyżką Przyprawy Knorr, by zyskało wyrazisty smak, dodaj oliwę i wszystko razem wymieszaj na gładką masę.
Karkówkę natnij w poprzek na 6 równych plastrów (nie docinaj do końca), a następnie oprósz pozostałą częścią przyprawy. Dopraw również powstałe kieszenie.
Przygotowaną masę powkładaj w nacięcia w karkówce. Mięso zawiń ściśle w folię aluminiową, obsmaż na rozgrzanej patelni, a następnie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50 minut. Gotową pieczeń odwiń z folii i pokrój w plastry. Podawaj z risotto lub ziemniakami.
|