w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Przepisy na świątecznego buraka
data publikacji: 13-12-2017 r.
Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, z których przygotowujemy rozgrzewające zupy, czy też aromatyczne „zimowe” przyprawy, takie jak goździki, cynamon i anyż, którymi będą pachnieć nadchodzące święta.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach.

„Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda – bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście – odpowiednio przyrządzony”, opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Jak zatem obchodzić się z tym warzywem? Oto rady kulinarnego eksperta!

Jak ugotować buraki?

Gotowane buraki zyskują słodycz, która zdecyduje o charakterze idealnego domowego barszczu lub sałatki z dodatkiem serów. Aby podczas gotowania warzywa zachowały swój smak i intensywną barwę, należy pamiętać o kilku zasadach:

Wybierając buraki, zwróćmy uwagę, by były podobnej wielkości – dzięki temu ugotują się w tym samym czasie.
Następnie czyścimy warzywa i płuczemy w roztworach kwaśnym i zasadowym. W tym celu w litrze wody rozpuszczamy 3 łyżki kwasku cytrynowego, a następnie w takiej samej ilości – łyżkę sody kuchennej.
Pamiętajmy, by dokładnie umyć buraki, szorując szczoteczką pod bieżącą wodą.
Nie obieramy buraków. Odcinamy tylko końcówki.
Zalewamy warzywa zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem.
Aby buraki zachowały intensywną czerwoną barwę, dodajemy podczas gotowania pół łyżeczki cukru lub dwie łyżeczki soku z cytryny na każdy litr gotującej się wody.
Czas gotowania uzależniamy od wielkości bulw i powinien być liczony od momentu wrzenia wody. Te niewielkie okazy będą miękkie po upływie ok. godziny, większe mogą potrzebować więcej czasu. Ich miękkość sprawdzamy za pomocą długiego noża. Jeśli łatwo wchodzi w buraki, są już gotowe.
Ugotowane warzywa przechowujemy w lodówce najwyżej dwa dni. Powinny być zamknięte w hermetycznie zamykanym pojemniku.
Jak upiec buraki?

Jeśli chcemy potraktować buraki nieco inaczej niż ich ugotowanie, Piotr Murawski poleca upieczenie warzyw. „Dzięki temu ich smak będzie słodkawy, bardzo wyrazisty”, dodaje szef kuchni Knorr. Co zrobić, aby po upieczeniu buraki pozostały jędrne i soczyste?

Buraki najlepiej piec razem ze skórką, którą potem łatwo zdjąć. Ponadto pozwala to lepiej zachować ich smak.
Jeśli mamy buraki sporej wielkości, przekrójmy je, by szybciej były miękkie w środku.
Warzywa dokładnie myjemy, suszymy i skrapiamy oliwą.
Zawijamy je w folię aluminiową w taki sposób, by jej błyszcząca strona znajdowała się po stronie wewnętrznej – będzie odbijać ciepło w stronę buraków, a z kolei matowa strona będzie je „wchłaniać” do środka.
Buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170⁰C. Czas pieczenia uzależniamy od wielkości okazów - od godziny do dwóch.
Miękkość sprawdzamy, wbijając w warzywa długi, cienki nóż.
A teraz czas na konkrety! Oto jak przygotować doskonałe grudniowe dania z burakiem w roli głównej.

Barszcze i barszczyki

Barszcze goszczą w naszych kuchniach przez cały rok, ale właśnie teraz w grudniu przypisujemy im szczególnie ważną rolę – stają się bowiem nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej. Wówczas najczęsciej przygotowujemy je w wersji niezabielanej – to tzw. czysty barszcz. Do dzisiaj w niektórych domach, by go przyrządzić zgodnie z tradycją, kisi się buraki już kilka tygodni przed świętami. Taki zakwas buraczany czyni smak zupy wyjątkowym! Aby barszcz smakował doskonale, możemy także pokusić się o urozmaicenie go, np. dodając gwiazdki anyżu, suszone grzyby wzbogacające aromat zupy czy jabłka, które nadadzą jej kwaskowego posmaku. Pamiętajmy o odpowiednim przyprawieniu barszczu – sprawdzą się tu majeranek, ziele angielskie, czosnek i pieprz.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

Czas przygotowania: 60 minut

Porcja dla 4 osób

Składniki:

4 buraki
2 l bulionu warzywnego
1 Barszcz czerwony Knorr
200 g uszek
1 jabłko
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:

Buraki obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem. Odstaw na 10 minut.
Zagotuj bulion warzywny. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone jabłko oraz buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
Zupę Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do barszczu, co zapewni mu odpowiednie doprawienie. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Dodaj majeranek i odstaw barszcz, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj odcedzony z ugotowanymi uszkami. Taki barszcz najlepiej smakuje, gdy zostanie odcedzony dopiero następnego dnia.
W towarzystwie, czyli buraczki do drugiego dania

Wydawałoby się, że buraczki podawane do drugiego dania lata świetności mają już za sobą. Niesłusznie - bo nie muszą się one dziś kojarzyć z czasem sprzed 30 lat czy kuchnią barów mlecznych – odpowiednio przyrządzone nadal mogą być pysznym towarzyszem mięs. Ugotowane i starte na tarce, doskonale komponują się z jabłkiem, zyskując kwaśną nutę. Wystarczy doprawić je cukrem, pieprzem i odrobiną soli. Także w wersji smażonej zyskają swoich wiernych fanów. Co więcej, z buraków przyrządzimy również wykwintną piankę, która stanowić będzie niezwykle wyszukany element na obiadowym talerzu.

Pianka z buraków

Czas przygotowania: 90 minut

Porcja dla 4 osob

Składniki:

0,5 kg buraków
1 Sos sałatkowy do mizerii Knorr
100 ml śmietanki 30%
5 jajek
1 cytryna
40 g śmietany 18%
40 g jogurtu naturalnego
2 łyżki siekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek)
1 łyżka masła
1 łyżka octu
sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:

Buraki ugotuj na miękko, zalej octem i schłodź. Następnie obierz je i zmiel.
Do malaksera włóż buraki, śmietankę i jajka. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Filiżanki posmaruj masłem, wlej masę buraczaną do 1/3 ich wysokości. Filiżanki włóż do blaszki.
Napełnij wodą filiżanki do połowy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C. Piecz 30 minut. Sos sałatkowy do mizerii Knorr połącz z jogurtem, śmietaną i ziołami, by przyrządzić aromatyczny dressing. Podawaj do pianki.
Dopłyną do ryby

Wbrew obiegowej opinii buraki pasują nie tylko do dań mięsnych. Ten stereotyp łamią propozycje szefa kuchni Knorr na ryby podawane w towarzystwie tych warzyw. Upieczone, obrane ze skórki, obsmażone na patelni, z dodatkiem soku z cytryny będą stanowić ze smażonym halibutem iście królewską kompozycję! To nie wszystko – buraki mogą z powodzeniem towarzyszyć rybnym tatarom, jak temu z siei. To będzie niezywkłe kulinarne widowisko - także podczas wigilinej wieczerzy!

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku

Czas przygotowania: 60 minut

Porcja dla 4 osób

Składniki:

800 g fileta halibuta ze skórą
100 g wędzonego oscypka owczego
1 Bulionetka drobiowa Knorr
200 g rukwi wodnej
400 g buraków
200 g szalotki
400 g kaszy pęczak
100 ml miodu pitnego trójniaka
100 g suszonych borowików
3 ząbki czosnku
1 pęczek tymianku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
50 g pestek dyni
1 łyżka cukru
1 łyżeczka papryki
100 ml oleju z pestek dyni
50 g masła
Sposób przygotowania:

Halibuta umyj, osusz i pokrój na cztery właściwej wielkości steki. Mięso oprósz odrobiną soli, pieprzu, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na chwilę na bok.
Grzyby umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj na pył, wymieszaj z drobno posiekanym tymiankiem. W mieszance obtocz rybę, przyciskając mięso tak, aby przykleiło się jak najwięcej grzybów z ziołami.
Buraki umyj, posmaruj oliwą i upiecz w piekarniku (180°C przez ok. 40 minut).
Szalotkę pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek, pęczak, ziele angielskie i liść laurowy.
Smaż chwilę, całość podlej 0,5 l wody i dodaj Bulionetkę Domową Drobiową Knorr.
Kaszę gotuj na wolnym ogniu do momentu kiedy odparuje płyn. W razie potrzeby, jeśli kasza będzie nadal twarda, podlej jeszcze 200 ml wody. Pod koniec gotowania wlej miód pitny, dodaj sok z cytryny, masło i starty oscypek. Risotto z kaszy powinno mieć luźną konsystencję.
W sałatkowym gronie

Wśród warzyw nie jest wyjątkiem – choć nie tak często wykorzystywany w świątecznych sałatkach jak ziemniaki czy marchew, także może stanowić ich doskonały element. Najlepiej sprawdzą się buraki pieczone. Warto je połączyć jajkiem, doprawić cebulą i urozmaicić dodatkiem serka wiejskiego. To nieoczekiwane połączenie okaże się niezwykle trafione, wykorzystując składniki domowej kuchni. Bardziej nowatorska będzie kompozycja pieczonych buraków z rukolą, podkreślona dodatkiem sera koziego – wybór należy do nas!

Sałatka z pieczonych buraków

Czas przygotowania: 45 minut

Pocrja dla 6 osób

Składniki:

5 małych buraków
1 Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Naturalnie smaczne! Knorr
3 garście rukoli
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z limonki
3 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki orzeszków piniowych
10 listków świeżej mięty
3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:

Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.
Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.
Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania Knorr i wymieszaj.
Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli. Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch musztardę francuską i posyp uprażonymi orzeszkami.
Tak o nim dobrze mówimy, że aż się zaczerwienił – zatem spieszmy do kuchni korzystać z doskonałego smaku buraka! Smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Przepisy na świątecznego buraka



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.
Porost islandzki w trosce o zdrowe gardło
Zadbaj o lepszy sen

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB