Sałatka z kuskusem, mozzarellą, grillowaną brzoskwinią i chrupiącą szynką szwarcwaldzką
NA 2-3 PORCJE POTRZEBUJESZ:
Sałatka
koncentrat bulionu drobiowego Krakus
woda- 500 ml
kuskus- 1 szklanka
mini mozzarella- 10 szt.
grillowana brzoskwinia- 4 szt.
szynka szwarcwaldzka- 4 plastry
pestki dyni- 3 łyżki
Dressing:
olej rzepakowy- 2 łyżki
sok z cytryny- 2 łyżki
miód- 1 łyżka
mięta, posiekana- 1 łyżka
W rondelku zagotuj koncentrat bulionu drobiowego Krakus z wodą.
Do miski wsyp kuskus, zalej gorącym bulionem, zakryj (talerzykiem/przykrywką/folią), odstaw na 5 minut do napęcznienia, a następnie lekko ostudź.
W międzyczasie na suchej patelni podpraż drobno pokrojoną szynkę szwarcwaldzką oraz zgrilluj brzoskwinię pokrojoną na ćwiartki (około 2 minuty z każdej strony).
Przygotuj dressing z oleju, soku z cytryny, miodu oraz posiekanej mięty.
Wszystkie składniki- kuskus, mozzarellę, szynkę, brzoskwinię, dressing- wymieszaj ze sobą, a wierzch posyp pestkami dyni.
Zupa krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym i chipsami
z jarmużu
POTRZEBUJESZ:
koncentrat bulionu drobiowego Krakus
1 średni por
liście jarmużu (około 60g po oddzieleniu łodygi i rozdrobnieniu)
1 brokuł
3 ziemniaki
1,2 l wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
4 duże liście jarmużu
szczypta soli
1 łyżka oliwy
śmietana 18% lub gęsty jogurt
groszek ptysiowy
Oczyszczony por pokrój na talarki. Liście jarmużu oddziel od twardej łodygi i rozdrobnij. Brokuł rozkrój na nieduże różyczki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Przygotuj bulion, łącząc 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus i 1,2 l wrzącej wody.
W garnku rozgrzej oliwę z masłem i duś na niej por. Gdy nieco zmięknie, dodaj jarmuż. Podduszone warzywa zalej bulionem i dołóż rozdrobniony brokuł. Gdy zupa się zagotuje, dorzuć ziemniaki. Po około 15 minutach warzywa powinny być miękkie. Wówczas przestudź nieco zupę i miksuj na krem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jarmuż przeznaczony na chipsy oderwij od twardych łodyg, rozdrobnij i umieść w misce, skrop oliwą i lekko posól. Starannie mieszaj, by oliwa i sól równomiernie rozłożyły się na liściach. Następnie jarmuż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5-7 minut.
Zupę krem podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu, ptysiowym groszkiem i chipsami z jarmużu.