|
Ich dopełnienie stanowią wyraziste w smaku pikantne wędliny i suszone szynki, a wszystko doprawiane jest dla podkreślenia smaku dużą ilością ziół, zwłaszcza tymiankiem, oregano i szafranem. Ważne, aby było kolorowo i intensywnie. Poza bardzo popularnymi gazpacho, paellą, tortillą i tapas, warto sięgnąć do potraw typowo mięsnych i przyrządzić w hiszpańskim stylu tak lubiany w naszym kraju gulasz. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać jagnięcinę lub wieprzowinę, ale idealnie sprawdzą się także inne rodzaje mięs, które najbardziej lubimy. Dodanie białej fasoli, kaparów, szalotek i pomidorów z puszki sprawi, że to danie będzie wyjątkowo smaczne i sycące, a duża ilość rozmarynu nada mu kuszącego aromatu.
Hiszpański gulasz z biała fasolą
Składniki:
1 kg jagnięciny (np.udziec) lub wieprzowiny
2 opakowania Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz
opakowanie pomidorów pelatti z puszki
papryczka chilli
2 łyżki kaparów
6 szalotek
300 ml czerwonego wina
100 g białej fasoli (wcześniej obgotowanej)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kostkę mięso. Gdy odparują wszystkie soki dodaj przekrojone na pół cebulki i smaż aż się zarumienią. Wlej czerwone wino i gotuj tak długo, aż zupełnie odparuje.
Do garnka włóż posiekaną papryczkę chilli, kapary, dodaj podgotowaną wcześniej białą fasolę, kilka gałązek rozmarynu.
Dodaj pomidory, następnie wlej 400 ml wody, dodaj Knorr Naturalnie smaczne - zagęści i doprawi on odpowiednio potrawę.
Całość duś pod przykryciem około 40 minut aż mięso zmięknie a sos zgęstnieje.
|