Jednak z botwinki może powstać o wiele więcej smacznych potraw. Połączona z wysokiej jakości złocistym makaronem stworzy na naszym stole idealny letni duet, pełen energii i wartościowych składników odżywczych.
Botwina, to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Można ją przyrządzać na różne sposoby – gotować, piec, podsmażać, a nawet jeść na surowo, dzięki czemu jest doskonała np. do sałatek, chłodników czy tart. Połączona z odpowiednimi, wysokiej jakości produktami stworzy naprawdę pożywny posiłek.
Makaron z botwinką – inspirujący duet
Z makaronów i botwinki może powstać dużo prostych lub bardziej wykwintnych potraw, przygotowywanych na wiele sposobów – sałatki, zupy, zapiekanki. Chcąc uzyskać pełnowartościowy, bogaty w witaminy i będący źródłem energii posiłek zadbajmy, by połączyć botwinkę z dobrymi makaronami, np. marki Lubella. Powstają one tylko z wysokiej jakości pszenicy, której specjalny proces mielenia i suszenia powoduje, że są twarde, a jednocześnie doskonale sprężyste. Po ugotowaniu nie sklejają się i zachowują swój piękny, złocisty kolor oraz pyszny smak. Nie ma więc wątpliwości, że razem z botwinką stworzą na naszych talerzach idealną kompozycję.
Inspirujących pomysłów na ten pyszny duet dostarczą także nowe produkty marki Lubella – makarony MINI. Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny Lubelli przygotował dwa ciekawe dania z botwinką: sałatkę z uroczymi Mini Kokardkami, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi, która urozmaici niejedno letnie przyjęcie oraz chłodnik z wesołymi Mini Kółkami, będący doskonałą propozycją na szybki, a jednocześnie pożywny posiłek dla całej rodziny.
Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi
POTRZEBUJESZ:
•Makaron Lubella Mini Kokardki 400g
•botwina 1 pęczek
•cebula mała czerwona 1 sztuka
•czosnek 1 ząbek
•boczek 100g
•oliwa do smażenia 2 łyżki
•gałka muszkatołowa 1 szczypta
•kozi ser (lub ser ricotta) 200g
•orzechy włoskie 100g
•cytryna 4 ćwiartki
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…
Pokrojony w drobną kostkę boczek przesmaż na oliwie, aż stanie się chrupiący. Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj umytą oraz posiekaną w 3cm kawałki botwinę. Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.
3. To już prawie meta!
Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę. Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem i posyp orzechami.
Brawo! Powstało pyszne danie. Skosztuj!
Szybki chłodnik z Mini Kółkami, botwinką i ogórkiem
POTRZEBUJESZ:
•Makaron Lubella Mini Kółka 200g
•botwinka 2 pęczki
•oliwa 2 łyżki
•woda 300ml
•barszcz czerwony Krakus (schłodzony w lodówce)
1 opakowanie (1l)
•jogurt grecki 800 ml
•czosnek 1 ząbek
•sól i pieprz
•długi ogórek 1 sztuka
•rzodkiewka 1 pęczek
•szczypiorek 1 pęczek
• koperek 1 pęczek
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i schłodź.
2. W międzyczasie…
Botwinę umyj, posiekaj i przesmaż szybko na oliwie. Następnie zalej ją wodą i duś przez 10minut, aż zmięknie, a potem ostudź. Skórkę z ogórków obierz w odległości co ok. 1cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystuj jej w całości). Następnie usuń pestki z ogórka i pokrój go w drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
3. To już prawie meta!
Do schłodzonej botwiny dodaj roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę. Ubij całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolej do niej zimny barszcz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość schłodź. Zupę podaj z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach.
Brawo! Oto Twój chłodnik. Sprawdź, jaki pyszny!
KUCHENNE TRIKI
Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella radzi także, jak sprawić, by orzechy były jeszcze smaczniejsze oraz w jaki sposób racjonalnie zarządzić składnikami, by nie zmarnować ani odrobiny pysznej botwinki.
– Aby orzechy były wyjątkowo błyszczące, bardziej chrupiące i trochę słodsze, wrzuć je na 30 sekund do wrzątku. Następnie odsącz i obtocz w cukrze pudrze. Na koniec przesmaż na gorącym oleju na patelni lub – jeśli masz możliwość – we frytkownicy, przez ok. 1-2 minuty, aż uzyskają piękny, złocisty kolor – podpowiada ekspert Lubelli.
Jeśli natomiast chcemy wykorzystać całą botwinkę, kucharz proponuje – Do przyrządzenia zupy używa się łodygi albo buraczka z botwinki. Zostają więc liście, które można wykorzystać dodając je do proponowanej przeze mnie sałatki z makaronem i kozim serem. Powstanie w ten sposób pyszna kompozycja i nic z cennej rośliny się nie zmarnuje.