Makaron tagliatelle zachwyci nas w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i serem feta. Dodatek papryczki chili nada potrawie wyrazistego charakteru:
Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim
Składniki:
250 g makaronu tagliatelle
100 g pomidorków koktajlowych
50 g czarnych oliwek
pęczek świeżego tymiamnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 sztuki czosnku
1 papryka chilli
Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
1 puszka pomidorów pelati
60 g sera feta
Sposób przygotowania:
Ugotuj tagliatelle w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki przekrój na pół, posiekaj tymianek, chili i czosnek.
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż chili i czosnek. Gdy czosnek zacznie zmieniać kolor, dodaj pomidorki koktajlowe, pomidory z puszki, czarne oliwki, tymianek i produkt do spaghetti bolognese Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, zagotuj. Dodaj gorący makaron z wody. Wszystko raz jeszcze pomieszaj.
Gotowy makaron nałóż na talerze, pokrusz z wierzchu serem feta.
Nie tylko tagliatele, ale właściwie każdy rodzaj makaronu stworzy harmonijne połączenie z pomidorami. Szybki i prosty pomysł na obiad to penne w sosie pomidorowym. Do makaronu dodajemy cukinię, marchewkę i pomidory z puszki (w sezonie sprawdzą się świeże warzywa). „Do sosu, aby wzmocnić jego smak, możemy dodać kilka kawałków anchois, kaparów lub garść parmezanu”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
Penne w pomidorowym sosie
Składniki:
300 g makaronu penne
Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
1 cebula
1 cukinia
1 marchewka
750 g świeżych pomidorów
łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki oliwy z oliwek
garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj na sposób al dente, według zaleceń producenta.
Cebulę pokrój w półplastry, marchew obierz, cukinię i marchew pokrój w cienkie plastry. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa, dodaj do nich obrane i pokrojone pomidory oraz Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr.
Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos dopraw do smaku suszonym oregano i garścią posiekanej bazylii.