|
Im dojrzalsze, tym czerwieńsze, a tym samym bogatsze w likopen, któremu zawdzięczają swoją barwę. Koniecznie korzystajmy teraz z ich wszechobecności na straganach i sklepowych półkach. Niezwykle uniwersalne, sprawdzą się w zupie, sałatce, jako dodatek do drugiego dania i składnik koktajlu. Pieczone, gotowane, z puszki czy suszone. Smaczne i zdrowe! Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać pomidory w kuchni.
Wielbiciele pomidorów są teraz „w siódmym niebie”. Mają do wyboru wiele ich gatunków. Różnią się od siebie nie tylko kształtem, ale i smakiem: malinowe, koktajlowe, śliwkowe, gruntowe oraz tzw. „bycze serca”, czyli te o podłużnym kształcie i twardym miąższu.
Warto jeść pomidory pod każdą postacią, bo ich miąższ jest ważny. Odpowiada za to czerwony barwnik - likopen. Co ciekawe, nie traci się jego zawartości w procesie obróbki cieplnej. Dlatego, wbrew temu, co można by sądzić, bogate w likopen są sosy i koncentraty pomidorowe, w tym te powstałe w procesie suszenia. Co więcej, jest on w nich łatwiej przyswajalny przez nasz organizm. Ponadto pomidory cechują się zawartością witaminy C, błonnika, kwasu foliowego, potasu.
Pomidorowa klasyka
Zupę pomidorową zna każdy. To jedna z najprostszych do przygotowania potraw. Można do jej przyrządzenia wykorzystać świeże pomidory, ale też te z puszki lub w postaci suszonej. Aby zyskała kremową konsystencję, możemy dodać śmietanę. Smak wzbogaci ząbek czosnku. Zupę warto udekorować gałązką świeżego tymianku.
Kremowa zupa pomidorowa
Składniki:
1 cebula
gałązki świeżego tymianku
70 g pasty pomidorowej
750 g świeżych pomidorów
Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
125 ml śmietany 12%
3 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj tymianek i obrane ze skórki świeże pomidory.
Spaghetti Bolognese Knorr wymieszaj z 350 ml wody i połącz w garnku z gotującymi się pomidorami. Zupę gotuj, mieszając co jakiś czas, przez co najmniej 10 minut.
Na koniec usuń z zupy gałązkę tymianku, dopraw do smaku ostrą papryką, zabiel śmietaną i zmiksuj na gładko mikserem. Podawaj z chrupiącym chlebem np. z oliwkowym tapenade.
Pomidor? Klops!
Pomidory znakomicie pasują do mięs – jako składnik farszu czy baza sosów, na przykład tych do klopsów. To danie, które uwielbiają zwłaszcza najmłodsi. Co ważne, przygotowywane na parze. „Gotowe pulpety posypmy świeżo pokrojoną natką pietruszki”, podpowiada szef kuchni Knor:
Klopsiki na parze z sosem pomidorowym
Składniki:
500 g dowolnego mięsa mielonego
2 jajka
Klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie Smaczne! Knorr
750 g świeżych pomidorów
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę. W garnku z szerokim dnem nastaw 1 litr wody.
Połowę Klopsików w sosie pomidorowym Knorr oraz pianę z jajek dodaj do mięsa mielonego i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki.
Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu garnka z gotującą się wodą, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze.
Na patelnię wrzuć obrane i pokrojone pomidory i dodaj pozostałą część produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2 minuty. Do gotowego sosu przełóż ugotowane na parze pulpety.
|