|
Dzięki dodaniu „niespodzianki” w środku, danie nabiera charakteru. Co zatem możemy przygotować na rodzinny obiad? Schab, w którym oprócz grzybów znajdą się też inne składniki, takie jak szpinak czy suszone pomidory, a nawet suszone owoce.
„Przyrządzenie faszerowanego schabu jest proste, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym mięso będzie kruche i soczyste. Najpierw natrzyjmy schab przyprawami, najlepiej wklepując je dłonią. W ten sposób ich aromat mocno przeniknie do pieczeni. A do zrobienia kieszeni na farsz użyjmy długiego i cienkiego noża” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Ponadto przyrządzając nadzienie, możemy sięgnąć nie tylko po pieczarki, ale znakomicie sprawdzą się w tej roli także prawdziwki i kurki. Warto dodać też kilka łyżek sera ricotta, dzięki czemu farsz będzie bardziej kremowy” – poleca ekspert.
Schab pieczony z grzybami i szpinakiem
Składniki:
600 g schabu wieprzowego bez kości
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
200 g szpinaku mrożonego
4 prawdziwki
cebula
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie cienkim długim nożem zrób otwór wzdłuż schabu.
Żeby mięso było dobrze przyprawione, posyp je przyprawą Knorr i natrzyj dłonią.
Szpinak odciśnij z wody. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, przesmaż na oliwie i dodaj pokrojone w plastry grzyby. Następnie dodaj szpinak. Smaż chwilę razem, dopraw do smaku i odstaw. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę bułki tartej.
Przygotowanym farszem napełnij mięso, następnie zawiń ścisło w folię aluminiową i obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub ziemniakami.
|