|
Świetnym pomysłem na lżejszy obiad okaże się również faszerowana papryka. Przekrawamy ją u nasady, w środku umieszczając przygotowany wcześniej na patelni farsz. A w nim: czosnek, chili, cebula, cukinia i ryż. Górną warstwę stanowi pokrojony ser pleśniowy. Całość przykrywamy folią i pieczemy.
Faszerowana papryka z ryżem
Składniki:
6 sztuk papryki czerwonej
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Bulion na włoszczyźnie Knorr
200 g ryżu jaśminowego
kolendra
cytryna
100 g rodzynek
100 g orzeszków pinii
cukinia
2 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
1 ostra papryka, strąk
100 g sera pleśniowego
15 krewetek
1 puszka pomidorów pelati
100 ml oliwy z oliwek
200 ml śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Papryki umyj, z każdej z papryki odetnij kapelusz i usuń gniazda nasienne ze środka.
Posiekaj ząbki czosnku. Chili, cebulę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, chili, cebulę i cukinię, dodaj ryż, posiekaną natkę kolendry, sok z cytryny, rodzynki, orzeszki pinii, posiekane surowe krewetki i pomidory pelatti.
Wszystko razem wymieszaj, następnie farszem napełnij do ¾ wysokości papryczki. Do każdej wlej rozpuszczony bulion warzywny Knorr, tak aby tylko przykrył ryż.
Pozostałe wolne miejsce w papryce wypełnij fixem Knorr rozmieszanym ze śmietaną, a na wierzchu umieść kawałek sera pleśniowego.
Paprykę przykryj kapeluszem i umieść w żaroodpornym naczyniu. Do naczynia wlej pomidory z puszki i pozostały bulion. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 - 50 minut, aż ryż zrobi się zupełnie miękki.
|