|
To propozycja dla miłośników puszystych serków twarogowych i świeżych warzyw, a zarazem lekkich i zdrowych posiłków.
Uwielbiamy wiosnę i lato za kolorowe, pachnące słońcem nowalijki, chrupiące świeże warzywa i ich bogaty smak. Znajdziemy je w dwóch nowych smakach Almette! Nowe puszyste serki twarogowe - Almette z rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem dostarczają 100% naturalnej przyjemności.
Jasnoróżowa, krucha i delikatna rzodkiewka z aksamitnym twarożkiem to połączenie, któremu trudno się oprzeć. To doskonała propozycja na smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny! Almette z rzodkiewkami sprawdzi się również jako składnik naleśników, tortilli i wielu innych dań i przekąsek.
W zimowych posiłkach brakuje nam soczystej zieleni, tęsknimy za wiosenną świeżością. Dzięki Almette ze szpinakiem i czosnkiem poczujesz wiosnę każdego dnia. Serek zachwyca wyrazistym, szpinakowym smakiem i czosnkowym aromatem. Można go wykorzystać na wiele sposobów – ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do dań głównych.
Rodzinne posiłki, szybkie przekąski, uroczyste kolacje? Z serkami Almette w Twojej kuchni będzie lekko, zdrowo i naprawdę pysznie. W bogatej ofercie puszystych serków twarogowych nie zabraknie różnorodności. Almette to 100% naturalnych składników i 100% wyśmienitego smaku. Bez zagęstników, barwników i konserwantów! Puszyste serki dostarczają wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych ziół i przypraw. W Almette rozsmakuje się cała rodzina!
Almette z rzodkiewkami - cena rekomendowana: 3,99 zł za opakowanie 150g
Almette ze szpinakiem i czosnkiem - cena rekomendowana: 3,99 zł za opakowanie 150g
Wiosenna pita z kotlecikami z cieciorki
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
2 chlebki pita
1 opakowanie serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
4 liście sałaty rzymskiej
1 pomidor pokrojony w plastry
kilka cienko pokrojonych plastrów czerwonej cebuli
nać pietruszki
oliwa z oliwek
Falafel:
200 g cieciorki konserwowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ cebuli szalotki obranej
1 ząbek czosnku obrany
płaska łyżeczka nasion kolendry
płaska łyżeczka kuminu
płaska łyżka sezamu
szczypta pieprzu cayenne
kilka łyżek mąki z cieciorki
sól
oliwa z oliwek
olej ryżowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Cieciorkę płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na papierowym ręczniku. Na suchej patelni prażymy kumin, sezam i nasiona kolendry, w ten sposób wydobywamy z przypraw aromat i smak. Mielimy przyprawy w młynku do kawy lub rozgniatamy w moździerzu. W blenderze miksujemy cieciorkę, natkę pietruszki, szalotkę, czosnek, łyżkę oliwy oraz przyprawy. Uważamy, aby nie zmielić na gładką pastę, struktura powinna przypominać kruszonkę. Doprawiamy solą do smaku. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki z cieciorki. Następnie formujemy kuleczki o grubości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie i smażymy na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 170 stopni, kilka minut. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Podgrzewamy pity na patelni lub w piekarniku przez kilka minut. Otwieramy pity i smarujemy serkiem Almette. Dodajemy liście sałaty, plastry pomidorów i cebuli. Na sam koniec dodajemy świeżo usmażony falafel.
Smacznego!
Bajgiel z makiem, pstrągiem i cebulą
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
2 bajgle
1 serek Almette z rzodkiewkami
kilka plasterków wędzonego pstrąga
garść młodych liści sałaty
rzeżucha
kilka plastrów ogórka
kilka plastrów czerwonej cebuli
Piklowana cebula:
½ czerwonej cebuli pokrojonej w bardzo cienkie plastry
100 ml wody
100 ml octu jabłkowego
łyżka cukru
łyżka soli
Sposób przygotowania:
W rondelku wymieszaj sól, cukier, ocet i wodę, a następnie zagotuj. Dodaj pokrojoną cebule i odstaw na 15 minut. Piklowana cebula jest gotowa.
W międzyczasie posmaruj obficie bajgle serkiem Almette z rzodkiewkami Ułóż warstwowo: liście sałaty, ogórka, pstrąga, rzeżuchy oraz piklowanej cebuli. Nakryj drugą połówką bajgla, serwuj od razu.
Smacznego!
Przepisy z wykorzystaniem nowych smaków Almette przygotował David Gaboriaud. Doświadczony trener kulinarny, kochający kuchnię pełną wyjątkowych smaków. Pasjonat życia i propagator idei Slow Food. Zwolennik tradycyjnych, regionalnych produktów spożywczych. Swoją energią i pasją zachęca innych do gotowania.
autor: / źódło: / opracowanie:
Almette
|