|
Taką propozycją są zapiekane bakłażany z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem. Warzywa najpierw podsmaża się na patelni, a następnie w garnku przygotowuje mięso mielone z pomidorami z puszki i kaszą. Na koniec należy ułożyć bakłażany na talerzu, dodać farsz i przykryć startą mozzarellą. Teraz zapiekamy!
Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
80 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
pomidory pelati z puszki
100 g kaszy gryczana ugotowana na sypko
300 g jogurtu greckiego
2 bakłażany
2 jajka
100 g mozzarelli
łyżka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Bakłażany przekrój wzdłuż na trzy części, oprósz solą, pozostaw na 15 minut, po czym odciśnij z nich sok i opłucz pod bieżącą wodą, usuwając nadmiar soli.
Bakłażany posmaruj Ramą, obsmaż na gorącej patelni (najlepiej grillowej). Smażąc na Ramie, nadasz specyficznego aromatu oliwy i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.
W garnku rozgrzej pozostałą Ramę, usmaż na niej mięso mielone. Do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz produkt Knorr do spaghetti, aby nadać smaku. Całość gotuj dwie, trzy minuty, po czym dodaj kaszę gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Bakłażany ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, na wierzch ułóż farsz z mięsa. Całość przykryj jogurtem greckim wymieszanym z żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Po wierzchu posyp tartą mozzarellą. Tak przygotowane bakłażany wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
|