|
A gdy dodamy do tego idealnie przygotowane ciasto, na pierwszy rzut oka niepozorne pierogi staną się bohaterem stołu.
„Istnieje wiele przepisów na ciasto pierogowe. Ten łączący mąkę, sól, jajko i ciepłą wodę wydaje się najprostszy i jednocześnie najlepszy. Sekret doskonałych pierogów tkwi również w odpowiednio cienkim rozwałkowaniu ciasta” – zdradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Ugotowane pierogi można okrasić przyrumienioną cebulą. Pierogi te równie świetnie smakować będą podsmażone na patelni”.
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
300 g mąki pszennej
Bulion na włoszczyźnie Knorr
120 ml wody
jajko
sól
0,5 kg szpinaku (świeży lub mrożony)
200 g sera feta
3 cebule szalotki
4 ząbki czosnku
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.
Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.
Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.
Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.
|