|
Doskonale sprawdzą się w tej roli rozgrzewające gulasze – z mięsem i warzywami, takimi jak ziemniaki czy fasolka szparagowa, która jest bogata w cynk, selen i żelazo.
Rozgrzewający gulasz warzywny
Składniki:
100 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
3 opakowania kaszy gryczanej w torebce
Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz
pomidory pelatti z puszki
mleko kokosowe
2 łyżki curry madras
papryczka chilli
marchewka pokrojona w półplastry i ugotowana
2 średnie cebule
mała cukinia
100 g zielonej fasolki szparagowej
100 g różyczki kalafiora lub brokuła
400 g mrożonego zielonego groszku
ząbek czosnku
łyżeczka kuminu rzymskiego
laska cynamonu
3 sztuki goździków
3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
200 ml jogurtu naturalnego
pęczek kolendry
20 g świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż cynamon i goździki. Smaż je chwilę, następnie dodaj pokrojone w grubą kostkę cebulę, posiekany czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj kmin rzymski i curry. Przyprawy smaż za zaczną przywierać do dna garnka.
Dodaj wtedy pomidory z puszki, mleko kokosowe oraz Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiedniej konsystencji oraz poprawi smak potrawy.
Do powstałego sosu dodaj pozostałe warzywa: fasolkę szparagową, ciecierzyce, różyczki brokuły lub kalafiora, marchew, mrożony zielony groszek i starty imbir. Całość gotuj jeszcze około 10 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Warzywny gulasz podawaj z kaszą i jogurtem posypany obficie posiekaną natką kolendry.
|