|
Witamina C wspomaga działanie układu odpornościowego. Owoce cytrusowe sprawdzą się nie tylko w sałatce czy deserze. Pomarańcze na przykład można wykorzystać w przepisie na danie obiadowe - najlepiej pasują do mięsa drobiowego.
„Kurczak w pomarańczach to potrawa, którą przygotujesz błyskawicznie. Mięso kurczaka uduszone w soku cytrusów będzie delikatne i smaczniejsze”- opowiada szef kuchni Knorr.
W okresie jesienno-zimowym warto sięgać także po rodzime owoce. „Schab ze śliwkami czy dziki drób nadziewany jabłkami to potrawy, z których słynęła kuchnia staropolska – powszechnie gościły na szlacheckich stołach. Będą znakomitą częścią naszego menu podczas nadchodzącej zimy” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Kurczak w pomarańczach
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
Fix Kurczak w delikatnym sosie curry Knorr
2 cebule
3 pomarańcze
10 g świeżego imbiru
10 g pistacji lub innych orzechów
pęczek natki kolendry
50 ml oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka pokrój w paski, cebule pokrój w piórka, natomiast imbir obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Natkę kolendry posiekaj.
Pomarańcze obierz, odkrawając skórę dookoła. Wytnij z pomiędzy włókien „filety”, a z reszty wyciśnij sok.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż kurczaka razem z cebulą i imbirem. Po kilku minutach dodaj orzechy.
Przygotuj Fix Knorr zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i wymieszaj z zawartością patelni, dzięki temu nadasz smak potrawie. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 3 minut.
Tuż przed podaniem, dodaj pozostały sok z pomarańczy, wykrojone cząstki owocu i posiekaną natkę kolendry.
|