w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Dzień Pikantnych Potraw
data publikacji: 16-01-2017 r.
16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw. To święto wszystkich miłośników ostrzejszych smaków. Żeby je uczcić, dodajmy trochę pikanterii do naszych dań w postaci chilli, czosnku, papryki lub sosu tabasco.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
W spożywaniu produktów cechujących się dużą pikantnością należy zachować umiar, jednak z okazji Dnia Pikantnych Potraw możemy pokusić się o prawdziwie ogniste potrawy!

Czerwona jak ogień - papryka

Papryki zawierają związek o nazwie kapsaicyna, która odpowiada za ich ostrzejszy smak. Nadadzą więc one wyrazistości szaszłykom z kurczaka z warzywami, które mogą w tym dniu zagościć na naszych stołach. Szaszłyki będą smakować jeszcze pikantniej dzięki ostrej marynacie, stworzonej na bazie mieszanki przypraw takich jak kolendra, czosnek, cebula oraz pieprz cayenne.

„Pamiętajmy, aby mięso pozostawić w marynacie na około 20 – 30 minut. Przed nadziewaniem szaszłyków, drewniane patyki możemy zamoczyć na kilka minut w wodzie, dzięki temu nie będą przypalały się podczas smażenia. Nadziewajmy szaszłyki, zaczynając i kończąc na mięsie, dzięki temu kompozycja nie powinna się rozpaść” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
300 g boczku wędzonego
papryka czerwona
papryka zielona
czerwona cebula
100 ml oleju
Sposób przygotowania:

Piersi umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę o boku około 2 cm. Podobnie pokrój warzywa i boczek.
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem, aby nadać aromatu. Przygotowaną marynatą zalej pokrojone mięso, wymieszaj i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.
Zamarynowane mięso, pokrojony boczek oraz warzywa nadziewaj na przemian na drewniane patyki do szaszłyków. Wcześniej namocz patyki na kilka minut w wodzie. Dzięki temu nie będą się paliły podczas smażenia.
Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut, obracając co jakiś czas.
Gotowe szaszłyki podawaj z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, który wzbogaci ich smak.
Ostra królowa - chilli

Synonimem ognistego smaku jest papryczka chilli, która rozpali każde danie. Często jest wykorzystywana w kuchni meksykańskiej. Zainspirowani nią, możemy przygotować chilli con carne. To kolorowa wersja duszonego gulaszu, składającego się z pomidorów, fasoli, kukurydzy i mięsa – z dodatkiem właśnie papryczki chilli.

„Danie to jest naprawdę mieszanką wybuchową. Użyjmy do niego wieprzowiny lub mieszanego mięsa mielonego – wieprzowo-wołowego. W tej wersji dania jest też dodatek pieczarek, które idealnie komponują się z pozostałymi warzywami. Chili con carne podawajmy na ciepło z ryżem, pszennym plackiem – tortillą lub z kukurydzianymi trójkątnymi tacosami” – poleca szef kuchni Knorr.

Tradycyjne chili con carne

Składniki:

500 g mięsa wołowego mielonego
Rosół wołowy Knorr
czerwona fasola z puszki
2 papryczki chili
papryka czerwona
cebula
2 ząbki czosnku
pomidory krojone z puszki
100 g kukurydzy z puszki
łyżka bazylii (może być suszona)
łyżeczka pieprzu cayenne
400 ml wody
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno pokrój, podsmaż na oliwie razem z mięsem. Następnie dodaj chili, paprykę pokrojoną w kostkę, pieprz cayenne i całość podduś 15 minut.
Kostki rosołu wołowego Knorr, dla nadania aromatu, połącz z ciepłą wodą, wlej do całości. Dodaj pomidory z puszki, gotuj pod przykryciem ok 30 minut, aż połowa płynu odparuje.
Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę.
Gotuj jeszcze ok. 5 min.
Będzie gorąco – tabasco

Tabasco to meksykański sos, którego receptura nie zmieniła się od XIX wieku. Do jego produkcji wykorzystuje się dojrzałe papryczki i ocet winny. Sos idealnie pasuje do mięsa, zwłaszcza do kurczaka. Aby złagodzić jego ostry smak, można przyrządzić kurczaka cajun z kaszą jaglaną. Do jego przygotowania potrzebna będzie słodka papryka, cebula, oliwa z oliwek, kolendra i pomidorki koktajlowe:

Kurczak cajun z kaszą jaglaną

Składniki:

700 g udka z kurczaka (bez kości i skóry)
3 łyżki mąki pszennej
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
łyżka ziół prowansalskich
2 torebki kaszy jaglanej
seler naciowy
słodka czerwona papryka
cebula
2 pomarańcze
łyżeczka tabasco
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g pomidorków koktajlowych
pęczek kolendry
łyżka masła
Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu. Pokrój warzywa w kostkę, pomidorki przekrój na pół, a z pomarańczy wytnij segmenty.
Udka z kurczaka oprósz obficie Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać aromatu, wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Przyprawa nada potrawie delikatnej ostrej nuty i sprawi, że mięso będzie soczyste.
Zamarynowane kawałki mięsa obtocz dodatkowo w mące. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Kurczaka przełóż na bok.
Na tej samej patelni obsmaż selera, cebulę i czerwona paprykę . Gdy warzywa się delikatnie zarumienią dodaj na ponownie mięso, wlej sok pomarańczowy oraz łyżkę masła. Całość gotuj chwilę pod przykryciem.
Dodaj pomidory koktajlowe, posiekaną natkę kolendry oraz segmenty pomarańczy. Wszystko razem gotuj jeszcze przez minutę. Na koniec dopraw potrawę kilkoma kroplami sosu tabasco.
Wyraziście i po polsku - czosnek

Wracamy do kuchni polskiej, której nieodłącznym elementem jest czosnek. Tradycyjnie spożywany jest jako środek wpływający na prawidłową pracę układu odpornościowego. Ale ma on jeszcze jedno ważne zadanie do wykonania – nadaje potrawom wyrazisty, ostry smak. W Dniu Pikantnych Potraw na stole królować mogą więc Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem. „Kluczem do ich intensywnego smaku jest marynata. Dodajmy do niej igiełki rozmarynu, posiekany czosnek oraz przyprawy. Charakterystyczny słodki posmak kawałkom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. Skrzydełka zanurzmy w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smażmy”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Jeśli jednak chcemy nieco złagodzić ognisty smak skrzydełek, przygotujmy do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleśniowego.

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
100 ml syropu klonowego
10 świeżych gałązek rozmarynu
200 ml jogurtu gęstego
ser z niebieską pleśnią
5 ząbków czosnku
0,5 szklanki oliwy
Sposób przygotowania:

Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.
Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr, aby nadać aromatu. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.
Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Dzień Pikantnych Potraw



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?
Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB