w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Superfood po polsku
data publikacji: 17-01-2017 r.
„Superfood po polsku”, czyli pyszne potrawy z rodzimych superproduktów
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Dorota Kamińska – autorka wideobloga kulinarnego DOROTA.iN – pokazuje, że można gotować smacznie, prosto i elegancko, w dodatku z korzyścią dla zdrowia. Książka „Superfood po polsku” to zbiór autorskich przepisów kulinarnych bazujących na polskich superskładnikach: produktach bogatych w wartości odżywcze, łatwo dostępnych w osiedlowym sklepie, dyskoncie spożywczym lub na targu. Autorka prezentuje pyszne potrawy na każdą okazję: śniadania, obiady, przekąski, przetwory i desery dla tych, którzy chcą jeść lżej, kolorowo i smacznie, nie stosując jednocześnie skomplikowanej diety.



Książka ma 7 części z przepisami, które przeplatane są informacjami o najbardziej wartościowych polskich superskładnikach - kefirze, warzywach strączkowych, kaszach, burakach, jarmużu, brukselce, rybach, olejach, nasionach, kiszonkach, orzechach, miodzie i pietruszce. Autorka opisuje, co zawierają, dlaczego warto je jeść, z czym najlepiej je łączyć i jak poddawać obróbce termicznej, żeby zachować ich maksymalną wartość odżywczą.

„Kiedy zainteresowałam się zdrowym odżywianiem i maksymalnym wykorzystywaniem potencjału składników odżywczych w potrawach, zauważyłam, że dużą popularnością cieszą się zagraniczne produkty. Coraz chętniej sięgamy po egzotyczne owoce, warzywa, przyprawy czy nasiona, a przecież polska, rodzima kuchnia ma tak wiele do zaoferowania. Zapomnieliśmy o kiszonkach i kaszach, nie zawsze korzystamy w pełni z dostępności polskich, sezonowych owoców i warzyw. W swojej książce pokazuję pomysły, jak wykorzystać te składniki, żeby smakowały i zachowały jak najwięcej cennych wartości odżywczych” – mówi Dorota Kamińska.

Tradycyjne produkty w nowej odsłonie

W swoich przepisach autorka chce przywrócić do łask trochę niedoceniane, czasami zapomniane, składniki, które goszczą w kuchni polskiej od lat. Wrócić do starszych receptur, ale też przygotować nowe potrawy, dopasowane do aktualnych trendów kulinarnych. Niech na Waszych talerzach zagoszczą proste, kolorowe od warzyw dania, a po domu rozchodzi się zapach pieczonego chleba, czekoladowego ciasta lub aromatycznych zup i drugich dań.

Po pierwsze śniadanie

W tej części prezentowane są przepisy na smaczny, domowy chleb, który wcale nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Dorota Kamińska pokazuje jak samodzielnie przygotować domową granolę z ulubionych składników, a na miłośników mlecznych śniadań czeka np. zupa mleczna na bazie kaszy jaglanej.

Danie główne

Obiad nie musi być skomplikowany do przygotowania, ale warto zadbać o to, aby na talerzu znalazły się zbilansowane dania składające się z warzyw, ryb, mięsa, kaszy czy ryżu. W tej części autorka dzieli się przepisami na smaczne zupy, kremy, a także kotlety z kaszy i warzyw, jednogarnkowe dania warzywne i potrawy mięsne. Dorota zachęca do eksperymentowania, dobierania ulubionych produktów i przygotowania z nich smacznych, zdrowych i pożywnych obiadów.

Sałatki

Kolorowa i zdrowa, a przy okazji pożywna – taka musi być sałatka. W tym rozdziale znajdziemy autorskie pomysły na sałatki o różnorodnym składzie, w których dominują warzywa, a dodatkami są polskie sery, nasiona, orzechy, a czasem owoce. Są tu też wskazówki, jak dobrać warzywa i skomponować sos sałatkowy, aby nasze danie było zdrowe i smaczne. Mieszanka warzyw i dodatków to idealna propozycja na uzupełnienie obiadu, przygotowanie imprezowego menu, danie, które łatwo zabrać ze sobą do szkoły, na uczelnię czy do pracy.

Między posiłkami

Jeśli lubisz przekąsić małe co nieco podczas filmowego seansu lub siedząc przed komputerem, Dorota zachęca do spróbowania chipsów… z jarmużu lub brukselki. „Jeśli organizujesz domową imprezę lub zabierasz ze sobą jedzenie „w gości”, mam dla ciebie kilka smacznych propozycji. Poznaj moje przepisy na śledzie z gruszką i cydrem, jajka faszerowane z makrelą oraz polskie podpłomyki (czyli polską pizzę, którą jadało się w Polsce dużo wcześniej, zanim włoski przysmak przywędrował do naszego kraju) na żytnim cieście powoli wyrastającym na zakwasie” – zachęca autorka.

Z domowej spiżarni

Przygotowanie domowych przetworów nie musi być skomplikowane, a pozwoli wyczarować smaczne dżemy czy kiszonki z łatwo dostępnych produktów. W tym rozdziale prezentowane są sposoby na brak cukru w słodkich przetworach. Nie mogło też zabraknąć przepisu na ogórki kiszone, kapustę oraz buraki, a także informacji o tym, jakie inne warzywa można wykorzystać w procesie fermentacji i czemu kiszonki powinny częściej gościć na naszych talerzach.

Z domowej cukierenki

Pokusę na coś słodkiego trudno odeprzeć, ale można jej zaradzić, przygotowując słodkości bez cukru, bazujące na naturalnej słodyczy owoców lub miodu. „Moje słodkości to propozycja dla osób lubiących zjeść coś słodkiego, ale poszukujących przepisów na ciasta, ciasteczka i desery, które przy okazji pozwolą dostarczyć do organizmu cenne składniki odżywcze i witaminy, zawarte w owocach, roślinnych tłuszczach, nasionach i orzechach” – czytamy w nowej książce.

„Superfood po polsku” to niemal 200 stron receptur kulinarnych, w których główną rolę grają polskie warzywa, owoce, nasiona, oleje oraz kasze, znane z bogactw witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy oraz prostych trików, dzięki którym w jadłospisie będzie różnorodnie i kolorowo. Gotując z tą książką, można jeść smacznie, z korzyścią dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Książka dostępna jest wyłącznie za pośrednictwem bloga DOROTA.iN – gdzie można ją kupić zarówno w wersji drukowanej, jak i w formie e-booka.

Dorota Kamińska, „Superfood po polsku” – cena 45,00 zł


Informacja o autorce książki „Superfood po polsku”

Dorota Kamińska od 2009 roku prowadzi blog DOROTA.iN, łączący tematykę kulinarną, podróżniczą i codziennego stylu życia.

Samodzielnie przygotowuje przepisy w formie wideo oraz zdjęcia potraw. Zdecydowała się zostać blogerką po utracie dobrze płatnego etatu w międzynarodowej korporacji. Śmieje się, że gdyby nie to, pewnie nie wymyśliłaby własnego biznesu i nigdy nie znalazła czasu na rozwijanie pasji i dalekie podróże. W 2015 roku ukończyła zaawansowany kurs dietetyczny w łódzkiej Akademii Dietetyki.

W przeszłości menedżer ds. marketingu w branży bankowej i IT, dziś blogerka, fotografka i podróżniczka, której blog co miesiąc odwiedza ponad 500 tys. osób poszukujących przepisów na proste, ale eleganckie, smaczne i zdrowe potrawy.



Przykładowy przepis z książki „Superfood po polsku”

Czekoladowy mus gruszkowy



2 porcje, przygotowanie: 10 minut + 6 godzin na namoczenie słonecznika

MUS CZEKOLADOWY:
1 szklanka nasion słonecznika
2 duże śliwki (bardzo dojrzałe)
½ gruszki (bardzo dojrzała i soczysta)
2-3 łyżki gorzkiego kakao
miąższ z ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżeczki oleju lnianego
1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)

MUS GRUSZKOWY:
1 gruszka (bardzo dojrzała i soczysta)
1 łyżeczka nasion lnu złocistego (opcjonalnie)

DODATKI:
2 garście malin
kilka świeżych jagód lub borówek amerykańskich
listki świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE:

1. Słonecznik moczę przez 6 godzin w wodzie (warto wykorzystać ją potem do picia), odcedzam.
2. Szoruję i sparzam lub obieram skórkę z gruszek. Usuwam ogryzki, szypułki oraz pestki ze śliwek.
3. Składniki na mus gruszkowy miksuję w blenderze. Przekładam do miseczki i odstawiam.
4. Do blendera dokładam wszystkie składniki na mus czekoladowy. Miksuję na wysokich obrotach, do uzyskania kremowej konsystencji. Przekładam do szklanek lub pucharków, w których będzie serwowany deser.
5. Na mus czekoladowy wykładam mus gruszkowy i dekoruję dodatkami.

autor: / źódło: / opracowanie:
DOROTA.iN
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Superfood po polsku



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Czym są karotenoidy?
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB