w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Co podać w Święta?
data publikacji: 22-12-2016 r.
Jakość, tradycja i smak – świąteczne inspiracje od Krakusa
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill


Tartaletki z kiszoną kapustą, grzybami, suszoną śliwką i aromatycznym barszczem czerwonym

ciasto:

100 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
120 g masła
1 jajko zerówka
szczypta soli himalajskiej
3 łyżki lodowatej wody

nadzienie

duża garść suszonych grzybów
(np. podgrzybki lub borowiki) – około 60 g
500 g mokrej i kwaśnej kiszonej kapusty
1 cebula
oliwa z oliwek – 8 łyżek + 2 łyżki do cebuli
75 g dobrej jakości suszonych śliwek (wilgotnych)
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól morska
świeżo zmielony pieprz
1,5 łyżeczki kminku

dodatkowo
1 jajko
1 łyżka mleka
barszcz czerwony Krakus (karton)

Farsz dobrze jest przygotować dzień wcześniej, choć nie jest to konieczne. Grzyby namocz w misce lub w dużym kubku, nalej tyle wody, aby wszystkie grzyby były zakryte. Grzyby powinny moczyć się nie mniej niż 2 godziny, możesz zostawić je do moczenia na całą noc.

Kapustę posiekaj, przełóż do garnka, dodaj około 8 łyżek oliwy, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Gdyby kapusta zrobiła się zbyt sucha w trakcie duszenia, podlej ją koniecznie wodą, np. z grzybów. Usuń z kapusty liście laurowe oraz ziele.

Cebule posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Odsączone z wody grzyby i posiekaj je na średniej wielkości kawałki. Do przestudzonej kapusty dodaj grzyby oraz posiekane śliwki i cebulkę.

Przygotuj ciasto.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę krupczatkę, sól, masło i jajko, na koniec dodaj wodę. Bardzo szybko zagnieć ciasto, zawiń w folie i schładzaj w lodówce przez godzinę.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Odłóż ¼ ciasta z całości.
Pozostałą większą częścią ciasta możesz wykleić foremki do tartaletek, możesz również zrobić mniej równomierne kształtem tartaletki.
Za pomocą okrągłej foremki, miseczki lub dużego kubka wytnij krążki ciasta, brzegi lekko podnieś do góry tworząc rant z ciasta (tak, aby farsz po nałożeniu ładnie wypełniał ciasto). Ciasto ponakłuwaj widelcem.
Podpiecz spody tartaletek w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Przestudź spody, następnie wypełnij farszem. Z pozostałej ¼ części ciasta uformuj wałeczki i ułóż na wierzchu tartaletek. Brzegi oraz wałeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka.
Piecz przez 30 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.
W rondelku podgrzej gotowy barszcz czerwony Krakus.
Lekko przestudzone tartaletki podawaj z gorącym aromatycznym barszczem.

Chrupiący kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami

kurczak ekologiczny – około 1.6 – 1.8 kg
cytryna
sól
pieprz
gałązki rozmarynu
gałązki tymianku
łyżka masła

6 buraków
chrzan Krakus
mały jogurt naturalny śmietankowy
oliwa z oliwek


Kurczaka dzień wcześniej (najlepiej późnym wieczorem) umyj, natrzyj solą, pieprzem oraz ziołami. Włóż do rękawa do pieczenia, a następnie do formy, w której będziesz piec kurczaka i na końcu wstaw do lodówki.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kurczaka odwiń, do środka kurczaka włóż pokrojoną na ćwiartki i podziurawioną od strony skórki cytrynę oraz zioła. Od góry polej kurczaka roztopionym masłem. Zwiąż sznurkiem nogi kurczaka, zamknij szczelnie w rękaw (dołączonym klipsem lub zwiąż sznurkiem) w której był całą noc. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 h. Po tym czasie rozetnij folię i dopiecz chwilę kurczaka aby się zrumienił (z funkcją termoobiegu).

30 minut przed końcem włóż do piekarnika zawinięte w folię aluminiową buraki.

Wyjmij kurczaka ora buraki. Buraki odwiń z foli, obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki.

W miseczce wymieszaj ½ słoika chrzanu Krakus z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego. Przełóż do kokilek, posyp grubo zmielonym pieprzem i dolej kroplę aromatycznej oliwy z oliwek.

Szybkie steki z polędwicy wieprzowej z grillowanymi warzywami i chrupiącymi korniszonami

mięso
1 łyżka czerwonego pieprzu
1 łyżka pieprzu ziołowego
sól morska
oliwa
2 limonki
1 kg polędwicy wołowej

warzywa
cukinia
czerwona papryka
cebula
bakłażan
korniszony Krakus

Przygotuj warzywa do grillowania, umyj je i pokrój wzdłuż na średniej wielkości kawałki. Polej oliwą, posyp solą oraz pieprzem, następnie grilluj na patelni do grillowania aż zmiękną i będą smakowicie zrumienione. W trakcie kiedy warzywa będą się grillowały przygotuj mięso.

Mięso umyj i pokrój na w miarę cienkie plastry, ale też niezbyt cienkie, polędwica jest delikatnym kawałkiem mięsa i smaży się ją krótko. Każdy kawałek natrzyj oliwą. W moździerzu rozgnieć ziarna pieprzu (niech nie będą zbyt drobne), wysyp na płaski, duży talerz, dodaj sól. Sól z pieprzem rozsyp równomiernie na całym talerzu, następnie rozłóż mięso i obtocz w mieszance z pieprzem.

Rozgrzej patelnię do grillowania i usmaż kawałki polędwicy. Smaż mięso dokładnie z każdej strony, około 1-2 minuty na stronę, czas smażenia zależy od grubości mięsa.

Zgrillowane warzywa ułóż na talerzu.

Podawaj z grillowanymi warzywami oraz chrupiącymi korniszonami Krakus.

autor: / źódło: / opracowanie:
Krakus
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Co podać w Święta?



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB