|
Co więcej, dostarcza ona tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednocześnie jest sycąca i ma bardzo delikatny, lekko orzechowy smak, idealnie komponujący się z większością potraw. Obok cennego białka w ciecierzycy znajdziemy dużą ilość wartościowych węglowodanów.
Cieciorka ma niski indeks glikemiczny (IG =30). Jej ogromną zaletą jest również to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię. W ofercie marki Halina znajdziemy ziarna ciecierzycy, które po ugotowaniu możemy dodać do sosu warzywnego, sałatki lub zupy, jak również przyrządzić z nich pastę, pasztet, kotleciki, a nawet farsz do pierogów lub krokietów. Cieciorkę, warto wykorzystać także, jako podstawę arabskich przysmaków: humusu oraz falafeli.
Ciecierzycę marki Halina bez obaw łączymy z różnymi smakami: łagodnym, pikantnym, a także słodkim. Idealnie komponuje się, m.in. z rozmarynem, tymiankiem, kolendrą, curry, kurkumą czy cynamonem.
|