|
Wybór produktów dżemowych jest obecnie bardzo duży, co zapewne cieszy dużych i małych fanów tych wyrobów. Ale, czy tak naprawdę wiemy, co kryją w sobie poza doskonałym smakiem? O odkrycie ich tajemnic marka Łowicz poprosiła dr Agnieszkę Kozioł-Kozakowską z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Aż 78% badanych1 zadeklarowało, że produkty dżemowe są smacznym dodatkiem do śniadania. I to właśnie smak jest przyczyną, dla której ponad 60% osób sięga po nie przynajmniej raz w tygodniu. Ale czy rzeczywiście jest to jedyny atut tych produktów? O tym co tak naprawdę kryją w sobie dżemy, konfitury i powidła, na prośbę marki Łowicz, opowiada dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
Dżemy, konfitury, powidła – czy jest jakaś różnica?
Może zacznę od tego, że produkty dżemowe należą do jednej z kategorii spożywczych, których produkcja regulowana jest bardzo szczegółowymi przepisami, takich jak m.in.: soki i nektary, produkty czekoladowe, czy wyroby kakaowe. I to właśnie te przepisy określają czym jest dżem, czym konfitura, a czym powidła. Oczywiście cechą wspólną tych produktów jest to, że każdy powstaje z owoców. Różnią się jednak m.in. ich zawartością, inna jest też konsystencja każdego z nich. Dżemy to produkty o konsystencji przypominającej „owocową galaretkę”. Konfitury zawierają duże kawałki lub całe owoce, zanurzone w gęstym syropie. Powidła natomiast mają najbardziej smarowną konsystencję z całej grupy, są bardzo gęste, przypominają owocową masę, a wynika to z faktu, że owoce są w nich najmocniej rozdrobnione. Warto też wspomnieć, że zdecydowana większość dżemów i konfitur produkowanych w Polsce, to produkty niskosłodzone.
Po które z tych produktów warto zatem sięgać?
Po wszystkie, szczególnie do śniadania, które powinno dostarczać energii na cały dzień. Nie ma obaw, że dwie łyżeczki, a nawet trzy czy cztery to zbyt duża liczba kalorii na dobry początek dnia. Produkty dżemowe to w głównej mierze owoce, dlatego uważam, że są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju śniadań – zarówno do tych bardziej tradycyjnych jak np. kanapki, jak i popularnych dzisiaj owsianek czy koktajli. O tym czy będzie to dżem, konfitura czy powidła decydują już indywidualne preferencje co do smaku, rodzaju owoców i konsystencji.
Czy produkty dżemowe mogą zawierać sztuczne substancje?
Produkty dżemowe nie mogą zawierać sztucznych barwników, ani aromatów. Co ciekawe badania marki Łowicz pokazały, że wiedza konsumenta na ten temat jest bardzo niewielka. Zaledwie 9% badanych ma świadomość, że produkty te nie mogą mieć dodanych aromatów, 8% wie że nie zawierają sztucznych barwników. Ważne jest również, by wybierać dżemy bez substancji konserwujących - aby mieć pewność, że sięgamy po produkt wolny od konserwantów, jak zawsze zachęcam do czytania etykiet.
Na rynku dostępne są też produkty marki Łowicz, wykonane w 100% z owoców. Czy różnią się one od tradycyjnych dżemów?
Jak sama nazwa wskazuje, są to produkty wykonane w 100% z owoców. Aby wyprodukować 100 g takiego produktu potrzeba aż 100 g owoców. Produkty te nie zawierają dodatku cukru a jedynie cukier, który pochodzi z owoców. Łowicz 100% z owoców Extra Gładki charakteryzuje się również gładką, aksamitną konsystencją. Nie ma żadnych skórek, pestek, kawałków owoców. Jest zatem doskonałym dodatkiem do śniadania dla najmłodszych domowników, którzy często odmawiają jedzenia czegokolwiek, co ma inną niż gładka konsystencja. Jeżeli chcemy zachęcić niejadka do zjedzenia śniadania, to z pewnością 100% z owoców Extra Gładki będzie w tym bardzo pomocny.
Czy produkty dżemowe – w tym 100% z owoców, mogą wchodzić w skład prawidłowo skomponowanej diety?
Oczywiście, że tak. W mojej opinii produkty dżemowe to doskonałe, naturalne i smaczne źródło węglowodanów, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie w pierwszej części dnia, potrzebujemy uzupełnić energię utraconą dzień wcześniej wieczorem i w nocy.
Dżemy to produkty słodkie. Czy Pani zdaniem są odpowiednie dla dzieci?
Prawidłowe i zrównoważone odżywianie nie może być definiowane przez pryzmat tego, czy produkt jest słodki i zawiera cukier. To dużo bardziej skomplikowana sprawa, na dietę należy patrzeć kompleksowo. Nasz organizm, w tym mózg, potrzebuje węglowodanów aby prawidłowo funkcjonować. Wyeliminowanie ich z codziennego jadłospisu jest dietetycznym błędem i może prowadzić do poważnych konsekwencji. Sztuka prawidłowego jedzenia polega na odpowiednim doborze składników, spożywaniu ich w odpowiednich proporcjach, w określonej częstotliwości i dostosowanych do pory dnia. Uważam, że porcja dżemu lub innego dżemowego produktu do śniadania, drugiego śniadania czy nawet na wczesny podwieczorek jest doskonałym rozwiązaniem. Zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.
|