|
Składniki:
- cała kaczka (ok. 2 kg)
- 3 pomarańcze
- 15 g świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 goździki tłuczone
- 3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 50 ml oleju roślinnego
- 1 Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Sos
- 50 ml miodu
- 1 laska cynamon
- 2 goździki
- 10 g świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
Owoce otrzyj ze skóry, podziel na cząstki. Odłóż je na bok, bo będą wykorzystane do przygotowania sosu.
Cynamon oraz mielone goździki, połowę imbiru i połowę otartej skórki z pomarańczy połącz z olejem i Przyprawą do mięs Knorr, by potrawa nabrała głębokiego smaku. Marynatą natrzyj kaczkę, także w środku. Pozostaw mięso na 12 godzin w chłodnym miejscu, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
Kaczkę przełóż do żaroodpornego naczynia, przełóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, pozostaw na około 30 minut. Wówczas zmniejsz temperaturę do 180°C. Mięso piecz jeszcze przez co najmniej 1,5 godziny. Ważne, by podlewać je cały czas wytapiającym się tłuszczem. Upieczoną kaczkę przetnij na pół, usuń kości, przetnij na mniejsze kawałki.
Pozostałe kości zalej ok. litrem wody. Wrzuć cynamon, dwa goździki, pozostały imbir, miód, połowę skórki pomarańczy i gotuj około 40 minut, aż płyn odparuje o ¾. Następnie przecedź go.
Do wywaru dorzuć Esencję do sosu ciemnego Knorr i starannie zamieszaj. Sos gotuj ok. 5 minut, by zgęstniał. Pod koniec gotowania dodaj cząstki z pomarańczy wraz z sokiem. Wymieszaj.
|