|
Nowa Przyprawa do grilla Knorr to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników smacznego, aromatycznego i soczystego mięsa z grilla. Jej receptura została starannie opracowana przez szefów kuchni Knorr. Dołożyli oni wszelkich starań, by przygotować wyjątkową kompozycję 11 doskonale dobranych ziół i przypraw. Dzięki temu mięso będzie cechować się wspaniałym, zbalansowanym smakiem. Pieprz cayenne zadba o wyrazistość mięsa, a rozmaryn, majeranek i kolendra przywołają nuty smakowe kuchni śródziemnomorskiej.
Przyprawa do grilla Knorr cechuje się uniwersalnością. Udoskonali smak zarówno polędwiczek z grilla, jak też piersi z kurczaka czy soczystych kawałków karkówki, którymi zdecydujemy się uraczyć naszych gości podczas wspólnych spotkań. Nowa przyprawa pozwoli nam nie tylko na przygotowanie doskonałego mięsa, ale również zaoszczędzi czas, który będziemy mogli poświęcić naszym najbliższym.
A oto kilka propozycji przygotowania mięs na wspaniałego grilla:
Miodowo imbirowe skrzydełka z grilla
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki Sosu Hellmann's CHILLI
2 łyżki Przyprawa do grilla Knorr
2 łyżki miodu
Pół pęczka kolendry
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżki octu jabłkowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Umyj i osusz skrzydełka, a następnie odetnij lotkę (skrajną część skrzydełka prawie bez mięsa, którą możesz zachować do późniejszego ugotowania na niej rosołu). Pozostałą część skrzydełka porozcinaj na kawałki. Następnie obtocz mięso w Przyprawie do grilla Knorr, która doskonale wzbogaci smak i aromat potrawy, a na koniec oprósz kawałki mięsa w mące ziemniaczanej.
W drugiej misce przygotuj sos. W tym celu wymieszaj miód, posiekaną natkę kolendry, sos Hellmann’s Chilli, imbir i ocet jabłkowy. Tak przygotowaną miksturę podziel na dwie części. Jedną zostaw i podawaj do gotowych już skrzydełek, drugą wymieszaj z jeszcze nie upieczonymi skrzydełkami.
Na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych pod przykryciem, grilluj kurczaka przez około 20 do 30 minut, tak aby mięso zmiękło, a skórka się lekko skarmelizowała. Tuż przed podaniem, jeszcze raz obtocz skrzydełka w przygotowanej części sosu, a następnie przełóż na talerz.
Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach
Składniki:
700 g karkówki
3 łyżki Ketchupu Hellmann's Łagodny
4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
50 g suszonych leśnych grzybów
1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu
100 ml oleju
Sposób przygotowania:
Przygotowane mięso pokrój na grube, ok. centymetrowe steki. Jeśli plastry są zbyt duże, poprzekrawaj je na pół.
W mikserze zmiksuj na pył suszone grzyby. Do tak przygotowanych grzybów dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która podkreśli i wydobędzie smak mięsa, a następnie posiekany rozmaryn oraz czosnek, a także ketchup Hellmann's i olej.
Zanurz mięso w gotowej marynacie i wszystko razem dokładnie pomieszaj.
Steki grilluj na aluminiowych tackach pod przykryciem, w średniej temperaturze, przez ok. 30 minut. Co jakiś czas obracaj je i smaruj pozostałą marynatą do czasu, aż karkówka będzie już miękka i rumiana.
|