|
Samodzielnie możemy stworzyć mnóstwo przedziwnych smaków, zwłaszcza w sezonie, który daje nam ogromne możliwości i kipi bogactwem różnorodnych, świeżych owoców i warzyw. Sorbety malinowe, mango, kiwi a nawet wytrawne możemy spotkać w najbardziej popularnych lodziarniach w mieście, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykonać je w domu. Ostatnio bardzo modne lody vege czy hit nowojorskich lodziarni – czarne lody, przygotowane na bazie popiołu kokosowego, wiórków i mleczka kokosowego. Nie należy ich się bać, podobno są bardzo zdrowe i posiadają właściwości oczyszczające i detoksykujące. Marka Mój Ulubiony, specjalnie na lato przygotowała przepis na lody sernikowo-czekoladowe z wykorzystaniem śmietanki i twarożku. W łatwy i szybki sposób przygotujecie taki deser na wakacyjna imprezę – wystarczy zrobić to dzień wcześniej. Smacznego czekoladowego szaleństwa!
Lody sernikowo-czekoladowe
500 g śmietanki 30%
100 g cukru trzcinowego
200 g gorzkiej czekolady
250 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
50 g ciastek czekoladowych
Śmietankę podgrzać z czekoladą i cukrem, do rozpuszczenia, ostudzić. Zmiksować z serkiem, przelać do pojemnika, przykryć folią i mrozić ok 4 godzin. Następnie ponownie zmiksować, wymieszać z pokruszonymi ciastkami i ponownie przełożyć do pojemnika, mrozić 8 godzin. Podawać z sosem czekoladowym lub wiórkami czekoladowymi.
|