w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Kulinarne łamigłówki
data publikacji: 08-05-2016 r.
Kulinarne łamigłówki, czyli co kryje się pod obco brzmiącymi nazwami potraw
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Każdemu z nas zapewne nie raz zdarzyło się zatrzymać nad kartą dań w restauracji przez dłuższą chwilę, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, co kryje się pod wyjątkowo dla nas brzmiącą nazwą potrawy. W takich momentach, z jednej strony odczuwamy ciekawość, ale z drugiej obawę: jak się tę nazwę wymawia? Czym to się je? A jak to smakuje? Te i inne pytania budzić mogą w nas wątpliwości, ale możemy przygotować się do nich znacznie wcześniej, dokładnie sprawdzając co kryje się pod nazwami dań o obcojęzycznym brzmieniu. Z pomocą w wyjaśnieniu kilku niejasnych zagadek kulinarno-językowych, przychodzi nam Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Danie idealne na wiosnę - casserole

„Wbrew pozorom jest to potrawa bardzo dobrze znana w kuchni polskiej, bo któż z nas nie jadł nigdy… zapiekanki! Co prawda w swoim rodowodzie przybierała ona również inne formy, jak choćby tę o której informacje możemy znaleźć już w XIX wieku – wtedy tą nazwą określało się zbitą mieszankę mięsa z bakaliami i ryżem. W późniejszym okresie danie ewoluowało i współcześnie podstawą casserole wciąż jest przede wszystkim mięso lub ryba, a przygotowuje się je i podaje z grubo pokrojonymi warzywami, makaronem lub ryżem, i posypanym z wierzchu serem. Samo słowo pochodzi z języka francuskiego i oznacza ceramiczne naczynie w którym przygotowywana jest potrawa. Występuje naprawdę w wielu wariacjach i jest bardzo popularne w wielu kuchniach świata”, mówi Piotr Murawski.

By urozmaicić swój obiad, możemy wykorzystać prosty przepis Piotra Murawskiego na znakomite casserole z szynką i wiosennymi warzywami:

Wiosenne casserole z cukinią

Składniki:

250 g makaronu penne
200 g gotowanej szynki
1 cukinia
1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr - Zapiekanka makaronowa z szynką
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
250 ml mleka
100 g twardego sera żółtego
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 200 °C.
Zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ugotuj makaron na sposób al dente, a następnie odcedź.
Szynkę pokrój w kostkę. Pokrój również paprykę i cukinię. Drobno posiekaj czosnek i podsmaż go do momentu aż zacznie pachnieć (na 1 łyżce rozgrzanej oliwy). Dorzuć szynkę i smaż przez 2 minuty. Następnie dosyp pokrojone warzywa i smaż wszystko przez 3 - 4 minuty na średnim ogniu.
Mleko wymieszaj z Naturalnie smaczne Knorr Zapiekanka makaronowa z szynką, która podkreśli smak i aromat potrawy. Dodaj makaron, szynkę i warzywa, a całość wymieszaj.
Wszystko umieść w naoliwionej brytfannie i podlej sosem, a następnie obsyp tartym serem. Danie piecz przez około 25 - 30 minut, do chwili aż się zarumieni.
Ragout, a może ragu?

„Należy pamiętać, że te dwa słowa, choć podobne, w praktyce oznaczają dwie potrawy. Można powiedzieć, że ragout to trochę taka francuska wersja naszego gulaszu. Zwykle przyrządza się go z mięsa, zazwyczaj drobiu albo dziczyzny, ryb, owoców morza lub warzyw. Takie równo pokrojone, duże kawałki dusi się w wywarze warzywnym, mięsnym albo rybnym, zwykle doprawionym aromatycznymi ziołami. We Francji, w zależności od regionu przyrządza się je z różnych składników. Wyróżnia się jednak dwa podstawowe rodzaje ragout: brązowe i białe, w zależności od sposobu przyrządzenia mięsa. Brązowe przygotowuje się z mięsa wcześniej obtoczonego w mące, a następnie obsmażonego. Białe ragout powstaje na bazie mięsa, które nie było wcześniej wysmażone. Charakterystyczną cechą obu odmian jest powolne gotowanie dania na bardzo małym ogniu, które gwarantuje wydobycie najgłębszych smaków z dobranych do przygotowania składników. We Włoszech natomiast, do przyrządzenia tego typu potrawy wykorzystuje się klasyczny sos bolognese. Włoska wersja nie przypomina jednak gulaszu, i znacznie mocniej kojarzona jest z mięsnym sosem, popularnie nazywanym ragout bolognese, bądź ragu alla bolognese”, mówi szef kuchni Knorr.

Przygotowując obiad dla swoich najbliższych wykorzystać możemy przepis na wyjątkowo smaczne klasyczne ragout bolognese we włoskim wydaniu:

Klasyczne ragout bolognese

Składniki:

200 g makaronu tagliatelle lub farfalle
500 g mielonej wołowiny
1 łodyga selera naciowego
1 mała cebula
100 ml czerwonego wina
400 g pomidorów pelatti z puszki
1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr - Spaghetti Bolognese
100 ml śmietany 18%
80 ml oliwy z oliwek
50 g parmezanu
Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron na sposób al dente.
Podsmaż na rozgrzanej oliwie pokrojone w drobną kostkę cebulę i selera, i smaż do momentu aż warzywa zaczną delikatnie brązowieć. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do chwili aż stanie się zupełnie suche. Dodaj czerwone wino i gotuj tak długo aż zacznie skwierczeć tłuszcz, a wino odparuje zupełnie.
Dodaj pomidory z puszki oraz Naturalnie smaczne Knorr Spaghetti Bolognese, które nada potrawie doskonałego włoskiego smaku oraz wzmocni konsystencję gotowego sosu. Wszystko gotuj przez dwie minuty, a następnie dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie.
Tak przygotowane ragout podawaj z makaronem i tartym parmezanem.
Z szybką i smaczną wizytą na Bałkanach – musaka

„Musaka to poniekąd potrawa podobna do casserole. Korzeniami sięga Bałkanów, gdzie największą chyba popularność zyskała w Grecji. Dużym uznaniem cieszy się również w kuchni tureckiej. Musaka tradycyjnie przygotowywana jest na bazie mięsa (w Grecji zwykle jagnięciny), bakłażanów oraz pomidorów. Równie dobrze smakuje z cukinią. Często jej górną warstwę stanowi sos beszamelowy”, opowiada Piotr Murawski.

Idealnym pomysłem na kolację lub obiad może być musaka z cukinią, która nie wymaga skomplikowanego przygotowania, a stanowi gwarancję doskonałego smaku:

Musaka z cukinią

Składniki:

500 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
2 średnie cukinie
2 ziemniaki
1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr - Lasagne
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml gęstego jogurtu
120 gramów tartego parmezanu
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Lekko ubij jajko. Cebulę drobno pokrój, a na tarce zetrzyj ser. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój na plastry. Następnie wstaw je do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie odlej wodę. Cukinię pokrój w plastry o grubości 3 mm.
Gotowe plastry cukinii smaż na oliwie porcjami, w pojedynczych warstwach, przez około 5 minut. Na drugiej patelni podsmaż na oliwie cebulę, do momentu aż zacznie się rumienić. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do chwili aż przestanie być różowawe. Do podsmażonej cebuli i mięsa, dodaj Naturalnie smaczne Knorr Lasagne, która doskonale uzupełni smak dania, cynamon, przecier pomidorowy i 150 ml wody. Całość zagotuj i na mniejszym ogniu gotuj wszystko przez około 5 minut.
Jajko zmieszaj z tartym serem i jogurtem, a następnie dopraw świeżo zmielonym pieprzem. W naczyniu do zapiekania rozprowadź ½ sosu mięsnego i przykryj go dokładnie przygotowanymi plastrami ugotowanych ziemniaków. Pozostały sos rozprowadź na ziemniakach i rozłóż na nim równomiernie plastry cukinii. Całość zalej sosem jajeczno - jogurtowym. Piecz przez około 25 minut lub do momentu gdy danie będzie złociste na wierzchu.
Ratatouille – prowansalskie smaki na talerzu

„Smaczne i aromatyczne danie jednogarnkowe jakim jest ratatouille - nazywane u nas popularnie ratatuj lub ratatuja - to bardzo dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które doceniają smak dobrze doprawionych, duszonych warzyw, takich jak: cebula, pomidor, bakłażan, papryka, czy cukinia. Doskonale sprawdzi się jako samodzielna potrawa, albo dodatek do przyrządzanych mięs. Jest to stosunkowo lekkie i proste w przygotowaniu danie, które śmiało zaserwować możemy domownikom, na przykład na kolację. Sam często wzbogacam je dodatkowo o kiełbasę, która sprawia, że ta tradycyjnie jarska potrawa, nabiera zupełnie nowego charakteru”, mówi Piotr Murawski.

A oto przepis na ratatouille z dodatkiem ostrej hiszpańskiej kiełbasy chorizo:

Ratatouille z kiełbasą chorizo

Składniki:

200 g kiełbasy chorizo
1 porcja Esencji do duszonych mięs Knorr
100 ml wody
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 cebule
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki
1 łyżka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:

Przesmaż w rozgrzanym garnku pokrojone w półplastry kawałki kiełbasy chorizo. Pokrój w dużą kostkę wszystkie warzywa. Chili i czosnek posiekaj i dorzuć do podsmażonej wcześniej kiełbasy. Całość smaż dalej na mocnym ogniu.
Dodaj pomidory z puszki i dolej 100 ml wody, a następnie Esencję do duszonych mięs Knorr, która wzbogaci smak potrawy, a następnie całość zagotuj.
Zmniejsz delikatnie ogień, dosyp zioła i duś wszystkie warzywa przez kolejne 15 minut pod przykryciem, co chwilę mieszając. Gotowe ratatouille podawaj samodzielnie, z ryżem lub chrupiącą bagietką.

Smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Kulinarne łamigłówki



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Czym są karotenoidy?
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB